Första mötet med Autocad för Mac

Autodesk har inte legat på latsidan – först kom Autocad för Iphone och Ipad och nu finns det även för Mac OS X. Vi har tittat närmare på hur det fungerar och skiljer sig åt från versionen på Windows.

Installera demot av Autocad

Om någon kan krångla till det är det Autodesk – redan när jag ska installera Autocad stöter jag på patrull. Efter att ha registrerat mig, vilket i sig känns som en onödig process för att ladda ner deras 30 dagars demo, hämtas vad jag tror är installationsfilen. Den grå rutan med texten ”Download Now” leder i själva verket till programmet Akami Client Installer (med det intetsägande namnet installer.dmg på skivavbilden) som i sin tur ska ladda ner och sköta installationen av Autocad. Jag får det inte att fungera. Tittar man lite längre ner på sidan finns det i texten ”Having trouble? Get the trial without Download Manager” en länk till skivavbilden för Autocad. Laddar man ner den är allt frid och fröjd.

Gränssnittet

Autocad för Mac bjuder på stora skillnader från versionen för Windows – inte förvånande men självklart en tröskel om man arbetat i det sen tidigare. I Windows har dessutom gränssnittet nyligen bytts ut mot Ribbons från Microsoft – här blir skillnaderna mycket tydligare till Apples fördel, i alla fall om du föredrar det klassiska gränssnittet.

Enligt Autodesk har man anpassat gränssnittet för att passa Mac OS. Det känns dock inte som man nått hela vägen – vissa funktioner, som verktygen för att navigera i 3D, är luriga att hitta. Det mesta finns dock i traditionella rullgardinsmenyer och för vana användare finns självklart kommandoraden kvar.

När Autocad startas visas en ruta med grundläggande instruktionsfilmer som jag varmt rekommenderar för att komma igång – det hade dock varit önskvärt att Autodesk lagt ut fler filmer och i högre upplösning på sin webbsida.

Efter några timmar i programmet, där jag ritat av en befintlig butikslokal från ett handritat original, börjar jag komma överens med hur gränssnittet är uppbyggt.

Autocad är definitivt ett välkommet program för Mac OS men man måste komma ihåg att det är ett rent ritverktyg. Många som arbetar i Autocad använder tillägg som Magicad för att rita El- och VVS-installationer vilka vi troligtvis aldrig får se – utan dessa är många fortfarande beroende av Windows i sitt arbete.

Autocad i molnet

Som nämndes ovan har Autodesk även släppt en klient för Iphone och Ipad – där den senare enheten med sin större skärm är det praktiskt enda fungerande alternativet. Tjänsten är i grunden en förlängning av deras webbtjänst Autocad WS – här kan man granska, göra enklare ändringar och dela med sig av DWG-filer.

För att få tillgång till ritningarna i din Ipad måste du ladda upp dom dit – om du nu får dela med dig av dom till tredje part. Av samma orsak som Google Docs och andra molntjänster aldrig kommer slå inom näringslivet kommer det här vara en försumbar företeelse – sekretess i projekt tillåter helt enkelt inte att man sprider dokumenten kors och tvärs. Även om Autodesk garanterar att allt som överförs är krypterat kommer vi inte ifrån att det lagras på deras servrar.

Hoppa högst upp på sidan