Bygg din egen billaddare till Macbook

Eftersom Apple varken säljer någon egen billaddare eller låter någon annan tillverka produkter med Magsafe, så får man ta saken i egen händer. Här bygger vi om en macbookladdare och en billaddare för PC med några kontakter så vi kan vara igång överallt.

Vi skrev tidigare om hur man kan använda en växelriktare för att ansluta sin Macbook i anläggningar med 12 volt. Men det känns som en ganska klumpig lösning. Så genom lite efterforskning hittade vi en sida där Stuart Schmitt beskriver hur man kan använda en spänningsomvandlare och några kontakter för att lösa det på ett mycket smidigare sätt.

Innan vi fortsätter vill vi påminna om att all ombyggnad och inkoppling sker helt på egen risk, samt att Apple antagligen inte kommer ersätta eventuella skador.

Färdig produkt

Foto: Macbloggen

Färdig ombyggd laddare som passar i cigarettuttaget i bilen.

Vi använder oss av en billaddare som finns att köpa både på Kjell & Company och Clas Ohlson samt 3,5 millimeters monopluggar för sladdmontage som även de finns i båda butikerna. Billaddaren har en effekt på 70 watt och passar bra för ersättning av laddarna på 60 watt, har man en 85 watts laddare är det en bra idé att köpa en starkare modell istället. Spänningen ut går att ställa mellan 15 och 24 volt – vi kommer att använda oss av 16 volt som är nära macbookladdarens 16,5 volt.

Vi börjar med att klippa av kabeln på macbookladdaren 30 centimeter och kabeln till billaddaren 20 centimeter från spänningsomvandlaren. Det är inte bra om den totala längden på kablarna är längre än innan, eftersom vi vill undvika spänningsfall. Inte heller vill vi ha den fula skarven för nära datorn.

All utrustning

Foto: Macbloggen

Laddare, kontakter och verktyg.

På kabeln med magsafekontakten monterar vi en hankontakt och kabeln från macbookladdaren från en hona. Här ser vi till att det lilla klippset för att hålla fast den hoprullade kabeln hamnar närmast laddaren så vi kan rulla upp dom 30 centimeterna när vi inte använder den. På billaddaren monterar vi motsvarande kontakter – hanen är i det här fallet inte nödvändig utan bara till för att kunna ansluta den till annan utrustning med originalkontakterna.

Vi mäter för säkerhets skull

Innan vi monterade kontakterna kontrollerade vi vad som är plus och minus i båda laddarna – i båda fallen är skärmen på kablarna minus och löds till det yttre höljet och ledningen i mitten positiv och löds till mittenstiftet. Efter att dom monterats mäter vi för att kontrollera så det inte är någon kortslutning.

Alla delar samlade

Foto: Macbloggen

Magsafe-laddare och billaddare med 3,5 mm kontakter.

Nu är det bara att tuta och köra medans datorn laddar. Kommer du bara att använda laddaren till Macboken kan det vara en bra idé att sätta en tejp över omkopplaren för spänning så man inte riskerar att ändra till fel nivå av misstag. Se även till att dra ur laddaren när bilen inte är igång – många bilar låter spänningen ligga kvar i cigarettändaruttaget hela tiden och vi vill ju inte bli stående med urladdat bilbatteri. Dessutom är en synlig Macbook i bilen nästan ett garanterat inbrott.

För den som inte har kunskap eller tid att bygga själv finns det andra som gjort det och säljer dom på till exempel Ebay.

Uppdaterad!

Nu finns det färdiga billaddare med Magesafe att köpa hos Macdata.

Hoppa högst upp på sidan

Hoppa högst upp på sidan