Nu är det läge att lära sig de senaste teknikerna Safari hanterar

Renderingsmotorn har verkligen tagit världen med storm. Kanske utan att användarna egentligen märkt det. Men eftersom den används i alla Apples produkter, och även i Googles och Nokias olika webbläsare och operativsystem så är det betydligt större än man kan tro. Och större kommer den bli.

Några exempel på användningsområden man kanske inte tänker på är att hela Itunes stores gränssnitt är byggt med HTML, CSS och javascript, och visas med hjälp av Webkit. Även Itunes LP byggs och visas på samma sätt. Alla widgets i Mac OS X likaså.

Vi kan garanterat räkna med att Apple kommer att fortsätta använda Webkit, och att motorn kommer att fortsätta utvecklas snabbt och introducera nya bra funktioner. Redan nu har alla Webkitbaserade program möjlighet att använda – bland mycket annat – de nya taggarna i HTML5, CSS-animationer och inbäddade typsnitt. Apples produkter använder dessutom Squirrelfish för att tolka javascript vilken är extremt snabb jämfört med andra javascripttolkar.

Man har också utvecklat en teknik som kallas Web GL, vilket är en webbanpassad variant av Open GL som är en typ av hårdvaruaccelererad 3D-motor. I Web GL så styr man den med javascript, vilket gör att API:et är ganska enkelt att lära sig. Exempel på vad man kan göra finns på Webkit-bloggen.

Webapps är framtiden

Det här sammantaget har lagt grunden för att man på ett enkelt sätt ska kunna utveckla webbapplikationer och kunna köra dem i en hårdvaruaccelererad webbläsare som gör att upplevelsen kommer att bli snarlik ett lokalt installerat program.

För att underlätta för utvecklarna har Apple verktyget Dashcode som är speciellt framtaget för att bygga Webkit-baserade webbapps. Programmet är gratis och ingår i utvecklarpaketet från Apple.

Nytt projekt i Dashcode

I skrivande stund finns programmet i version 3 och har mallar för att bygga widgets till dashboard, eller webbapps för Safari. De senare mallarna har två vyer när man bygger gränssnittet; Safari och Mobile Safari. Allt är alltså förberett för att man ska kunna bygga en webbapp på ett nära nog objektorienterat sätt med flera lager av information och kod.

Webbapp i Dashcode

Om och när Apple släpper en pekdator (Itablet, Islate, Ipad eller vad den kommer heta) så kommer förmodligen den här vyn att byggas ut med en anpassad version även för den maskinen.

Så läget har nog aldrig varit bättre än just nu att ta sig tid att titta på just Dashcode och läsa in sig på alla finesser som finns i Webkit. Bra ställen att börja på är naturligtvis Webkits utvecklingsblogg, Apples utvecklarsidor och även Itunes LP.

Se till att stå i framkant med utvecklingen.

Hoppa högst upp på sidan