Tio kontrollsteg innan du publicerar din nya sajt

Innan du lanserar och släpper den nya sajten är det bra att göra en sista kontroll så att allt är OK. Här är tio saker som måste klaffa innan lansering.

1. Kolla koden

Se till att koden är korrekt genom att köra den genom till exempel W3C:s validator. Att koden är korrekt är grundläggande för att alla webbläsare ska arbeta i standardläge för renderingen, och inte försöka att emulera beteendet från en gammal läsare som Netscape eller liknande.

W3C:s validator

2. Kolla strukturen

Har sajten en vettig struktur på innehållet. Hamnar menyer, texter och bilder i en ordning som gör att det går att tillgodogöra sig sajten även om CSS är avstängt i webbläsaren? Det underlättar på många sätt att ha en smart struktur med en smart uppmärkning av innehållet. Se till att använda rätt taggar i koden för att förklara vilken typ av innehåll det handlar om.

Inte nog med att det blir lätt att underhålla sajten, uppdatera layout och kunna skapa alternativa layouter för utskrift, så får du på köpet en tillgängligare sajt för alla. Föredrar man att navigera via tangentbordet så flyttas fokus på elementen med tab-tangenten i den ordning de ligger i koden. Slår man av CSS:en så får man en fingervisning om hur sajten ser ut för någon som använder en läsmaskin. Testa att stänga av CSS och se hur sajten ser ut då, eller använd en textbaserad läsare som Lynx.

Lynx visar Macbloggen

3. Slå av javascript

Kolla så att sajten är fullt fungerande även om javascript är avslaget. Det här försäkrar framför allt att sajten faktiskt kan användas även av begränsade webbläsare som de cHTML- och WAP2-läsare som fortfarande finns i vissa mobiltelefoner. Förutom att det är en bra trygghet för att vara säker på att de tio procent som surfar utan javascript igång också kan använda sajten.

Avaktivera javascript

4. Kolla metadata

Se till att du har korrekt information i meta-taggarna på sajten. Det här är till för sökmotorerna så att de vet hur du vill att sajten ska presenteras i sökresultatet, och så att du kan specificera vilken typ av innehåll sidan innehåller. Ett bra verktyg att använda för att kolla bland annat metadata är Googles webmaster tools.

5. Kolla länkar

Var noga med att länkar på sajten har tydliga beskrivningar vart de leder, och att de utmärker sig tydligt. Gränssnittsmässigt finns det få saker som är så irriterande som när man inte vet vad som är en länk på en sajt. Konventionen för att visuellt visa vad som är en länk är att den är blå och/eller understruken. En dödssynd är att använda understruken text som inte är länkad.

6. Sökmotoroptimering med XML-sitemap

En standard som introducerades av Google är att beskriva hela sajten i en sajtkarta som visar uppdateringsfrekvensen på innehållet i sajten. Har man ett publiceringsverktyg kan det mycket väl finnas insticksprogram som genererar den automatiskt. För Wordpress finns exempelvis Google sitemaps generator, men man kan också använda verktyg som XML-sitemaps för att bygga den på eget bevåg.

XML-Sitemap

7. Komprimera filer

Den absolut största utrymmesslukaren är bilder på en webbsida. Att vara noggrann med hur man komprimerar och optimerar sina bilder kan göra extremt stor skillnad i överföringshastighet av sajten. Speciellt på sajter med väldigt mycket bilder som nyhetssajter och liknande. I skrivande stund väger startsidan på DN hela 2,47 MB, varav bilder är 1,57 MB. Ungefär två tredjedelar alltså. Att då ta ett par extra minuter när man komprimerar bilderna kan göra extremt stor skillnad på slutresultatet.

Spara för webben

Använd Spara för webb och enheter i Photoshop för att ta bort extrainformation som ikonbild, miniatyr för förhandsvisning och övrig metadata.

En annan bra sak är att gzip-komprimera HTML, CSS och Javascript på servern innan de levereras till besökaren. Man sparar inte lika mycket som väl komprimerade bilder, men många bäckar små.

Lägg till följande i din .htaccess-fil i root:en på webbmappen.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/css text/plain text/xml application/javascript application/x-javascript application/json application/x-httpd-php application/x-httpd-fastphp application/rss+xml application/atom_xml application/x-httpd-eruby
Header append Vary Accept-Encoding

8. Flera CSS:er

Gör separata layouter för skärm, utskrift och mobil. Vill man vara riktigt vass kan man kombinera alla regler i en och samma CSS genom att använda @media i CSS:en för att specificera separata regler för olika enheter. Att få en väl formgiven layout även i mobilen och på papper är extremt värdefullt.

9. Korrläs

Säkerligen det mest eftersatta av formgivare är korrekturläsning. Naturligtvis måste det här vara något man alltid är noga med inför publicering. Se till att skapa rutiner för korrekturläsning inom projektgruppen eller företaget som har hand om sajten. Det allra bästa är om någon som är duktig copywriter kan agera redaktör och granska texter innan publicering.

Sätt också upp riktlinjer för hur man ska skriva. Om man skriver de och dem eller dom, hur man handskas med förkortningar, tempus och om man skriver i jag-form. Allt det här sammantaget ger en konsekvens i upplevelsen av sajten och innehållet på den.

10. Användartesta

Bland det viktigaste i utvecklingen av en sajt är att se till att den är användbar för besökarna. Bäst här är att ha en tydlig strategi för syftet med sajten, och sedan göra tester där användare får utföra ett uppdrag, medan de blir övervakade. Sammanställ sedan resultatet och försök att förenkla och förbättra sajten. Det finns flera bra verktyg man kan använda sig av förutom att fysiskt närvara och anteckna. Bland annat programmet Silverback är gjort med syfte att underlätta användartester och att kunna spela in dem för att analysera i efterhand.

Silverbackapp

Hoppa högst upp på sidan