Tre saker att tänka på vid design av visitkort
Visitkort är en viktig del i företagets grafiska profil och det har nog aldrig varit enklare att trycka upp – men bara för att det är enkelt betyder det inte att man ska ta lätt på det.
Även om de flesta digitala enheter kan hantera vcard är det gamla papperskortet på många sätt fortfarande överläget. Oavsett om du beställer dina kort eller kopierar upp dom själv finns det några saker man bör ha i åtanke.
Foto: Petter Palander
Framsidan och baksidan
Visitkortets baksida är ett utrymme som många ofta vill utnyttja, med en helt tom baksida är på flera sätt det bästa. Här kan man anteckna någonting innan man lämnar över det – exempelvis namnet på den kolleg. Om du vill trycka någonting här så tänkt till två gånger – en karta, öppettider eller annan information man ofta delar med sig av kan vara på sin plats.
Något som är mycket vanligt idag är en internationell baksida – det innebär oftast en halvdan översättning av titeln till engelska, att man ersätter nollan i riktnumret med +46 och landskoden innan postnumret. Det här är bara förvirrande och bör undvika in i det sista – kortet har inte längre en baksida utan två framsidor. Har din personal sällan internationella kontakter är det bara onödigt, då är det bättre att trycka upp särskilda kort för dom som behöver det. Vad är det föresten som säger att engelska är detsamma som internationellt, det kan mycket väl behövas visitkort på olika språk vid olika tillfällen.
Storlek på kortet
Det finns flera olika standardmått för visitkort. I Norden har vi 90 x 55 millimeter medan flera Europeiska länder använder 85 × 55 millimeter.
Ett kreditkort är ungefär 86 × 54 millimeter och det är självklart dessa som plånböcker anpassas efter – vill du få plats med visitkorten i plånboken är alltså det mindre formatet att föredra. Om du använder perforerade ark eller mallarna i Iwork är dom 86 × 54 respektive 85 × 54 millimeter. Vill du följa det gyllene snittet ger 86 × 53 millimeter en kvot nära 1,62.
Materialet är också viktigt
Tjockleken på pappret (bulken) varierar beroende på papperskvaliteten. Två papper med samma ytvikt kan därför vara olika styva, och det är viktigt att pappret inte är sladdrigt. Man ska inte enbart förlita sig på ytvikten utan även känna på pappret.
Materialet signalerar även företagets profilering – ett oblekt papper ger ett helt annat intryck än ett blankt papper. Blankt papper är även svårare att anteckna på.
Visitkortet är inte bara en bit papper med kontaktuppgifter och logotyp – det måste fungera praktiskt både för avsändaren och mottagaren.