Håll liv i maskinerna i sommar

Det är midsommar till helgen och semestern är strax runt knuten. Men med det svenska vädret och mobilt bredband har vi fått ett nytt problem – hur hålls maskinerna levande utanför elnätet? Här går vi igenom några alternativ för att använda elprylarna i en anläggning för 12 volt.

Innan vi börjar måste vi utförda en varning: I motsatts till vad många tror är anläggningar med 12 volt mycket farliga. Om kablarna inte har rätt dimensioner och utrustning ansluts fel finns det risk för kortslutning och brand. Till skillnad från vanlig fastighetsel (230 volt) behövs det mycket grova ledningar även vid låga effekter. Kontakta alltid en elektriker om du är det minsta osäker på vad du kan ansluta samt vid all utökning av den fasta installationen.

För beräkning av ledningar rekomenderas ett besök på kabelarea- och spänningsfallskalkylatorn hos 24 volt. Kom ihåg att kabellängden är det totala avståndet fram och tillbaks till lasten.

 

12 volt i stugan - ny

Foto: Mrs. Gemstone

Växelriktare, USB-adapter för cigarettändaruttag, oförväxlingsbart vägguttag och Ipod-laddare för bilen.

Två sorters uttag för 12 volt

Det har länge funnits 12 volts-anläggningar med solceller för sommarstugan, men nästan alla tillbehör för 12 volt använder bilens cigarettändaruttag för anslutning. Dessa uttag finns även för fast installation, men i båten, husvagnen och framför allt sommarstugan är det vanligt med oförväxlingsbara uttag för likspänning.

Det är lätt att montera en ny oförväxlingsbar hane på apparaten, vilket kan vara lämpligt på en kaffekokare eller TV som vi inte kommer att ta med oss i bilen. Vill man inte klippa av kontakten är det bättre med en modifierad förlängningskabel, då räcker det dessutom med bara en ombyggnad för allt man vill ansluta. Med en konverterare till USB kan vi dessutom  ansluta utrustning som är avsedd för datorns 5 volt.

Det är mycket viktigt att man kopplar positiv och negativ ledning rätt i kontakten – i en cigarettplugg är det bläcket i mitten som är positiv och i det oförväxlingsbara uttaget det grövre stiftet. Man måste även vara uppmärksam på att det inte är en anläggning med 24 volt man ansluter sin utrustning till.

Hemmabygge

Foto: Macbloggen

Skarvsladd från oförväxlingsbar hane till cigarettändaruttag.

12 volt blir 230

Det vanligaste problemet är när vi behöver ansluta något som använder mer än 12 volt. Här måste vi först göra om vår spänning till 230 volt genom en växelriktare och sen ansluta apparaten. Växelriktaren fungerar tekniskt på samma sätt som en UPS i serverhallen – likspänningen i batterierna omvandlas till växelspänning och transformeras upp.

Det finns två tekniker att välja på – växelriktare med ren eller med (trappstegs) modifierad sinusvåg. Här bör man inte välja den modifierade eftersom den kan skada elektronik, utan istället en med ren sinusvåg, vilka är dyrare men klart värt pengarna istället för att något går sönder.

Ren och modifierad sinusvåg

Ren och modifierad sinusvåg

För att kunna ladda en Macbook behöver vi 16,5 volt. Vi måste alltså gå från 12 volt till en växelriktare som vi sedan kopplar datorns laddare i. Många konverteringar, men inte så speciellt knepigt att genomföra. Men innan vi kopplar in allt behöver vi kolla att utrustningen tål belastningen.

Laddaren till en Macbook är märkt med 60 watt och 3,65 amper. Vi klarar oss alltså med råge på växelriktare på 150 watt som kan anslutas till cigarettändaruttaget i bilen. Men vill vi använda den i sommarstugan måste vi vara uppmärksam – det ger nämligen en ström på 5 amper från batteriet. Om vi belastar växelriktaren fullt ger det en ström från batteriet på 12,5 amper. Är kabeln för klen finns det alltså stora risker här. Anslut den i ett uttag så nära batteriet som möjligt, där det kontrollerats att ledningarna och säkringen är rätt dimensionerade, och använd en vanlig förlängningskabel för 230 volt om du behöver koppla in någonting längre bort.

Ett bättre alternativ i det här fallet är en växelriktare som kopplas direkt till solcellsanläggningen, eller i ett cigarettändaruttag alldeles i närheten. Tänk även på att stänga av växelriktaren när den inte används eftersom den förbrukar lite energi i sig själv. Undvik dessutom att använda den på nätterna eller när den inte är under uppsikt.

Eftersom anläggningen har en begränsad lagringskapacitet och antalet soltimmar kraftigt varierar kan man inte räkna med att driva några större maskiner under lång tid. Vi pratar om några timmar efter en hel dags laddning beroende på anläggningens storlek. Ska man bygga en ny anläggning är det ingen dum idé att räkna högt, komplettera med en vindsnurra och välja ett system med inbyggd växelriktare på en gång.

Uppdaterad!

Vi har hittat ett sätt att på egen hand bygga en laddare till Macbook för cigarettändaruttaget. Vad man behöver är en magsafeladdare som vi klipper av kabeln på, ett par kontakter (så vi kan välja om vi ska använda den avklippta magsafekontakten med vår nya laddare eller med orginalladdaren) och en spänningsomvandlare för cigarettuttag som höjer spänningen till 16 volt. Macbloggen kommer att följa upp detta med en mer utvecklande artikel. Kom ihåg att det här görs helt på egen risk och att garantin på datorn antagligen inte längre gäller.

Det finna även en flygplansadapter som ser ut att gå att ansluta till cigarettändaruttaget. Enligt produktinformationen går den inte att använda i bilen.

På Apple Store finns även en växelriktare från Kensington som påstås fungerar med bärbara datorer med mera. Enligt manualen på leverantörens hemsida har den en modifierad sinusvåg. Det kan alltså betyda att magsafeladdaren klarar av modifierade sinusvågor. Priset är dock väldigt mycket högre än andra märken – om den innehåller annan teknik som har betydelse för ansluten utrustning vet vi inte.

Uppdaterad!

Nu har vi publicerat en uppföljningen om hur man bygger sin egen billaddare med delar som går att hitta på Kjell & Company och Clas Ohlson.

Uppdaterad!

Nu finns det färdiga billaddare med Magesafe att köpa hos Macdata.

Hoppa högst upp på sidan