Använd Förhandsvisning och Colorsync-verktyg för färgstyrning

Att få korrekta färger i sina bilder kräver ett färgstyrt arbetsflöde. I och med 10.6 har rutinerna ändrats en aning. Här visar vi på vilket sätt, och hur du hanterar det.

I det stora hela har Förhandsvisning fått en rejäl utbyggnad. Man kan nu både hantera inmatning av bilder från kamera eller skanner, och dessutom redigera bilderna i betydligt högre utsträckning än tidigare.

Men i ett avseende har programmet blivit sämre. Apple har – av någon anledning – tagit bort möjligheten att konvertera bilder från en färgrymd till en annan. Däremot har man infört skärmkorrektur istället, och behållit möjligheten att tilldela profil till en bild.

Förhandsvisning

Förhandsvisa skärmkorrektur.

Det här är en bra förbättring. Man behöver inte längre ha Photoshop för att göra ett skärmkorrektur av hur en bild kommer att se ut vid utskrift.

Men problemet blir att eftersom man inte kan konvertera från en färgrymd till en annan – RGB till CMYK eller skärmprofilen till sRGB – så kan man bara får en förhandsvisning av hur bilden kommer se ut.

Möt Colorsync-verktyg

Som räddaren i nöden kan man då använda sig av programmet Colorsync-verktyg för konverteringar. Programmet ligger i Verktygsprogram, och man kan antingen högerklicka på en bild och välja Öppna med, eller drag-och-släppa bilden på programikonen.

Öppna med Colorsync-verktyg

Öppna med Colorsync-verktyg.

När väl bilden är i rätt program så är det en enkel match att göra en konvertering från en färgrymd till en annan. Det här är speciellt händigt när man har gjort en skärmdump som ska publiceras på nätet. Eftersom skärmdumpar skapas med bildskärmens profil i sig så måste man själv göra en konvertering till sRGB för att få dem hyggligt färgsäkra på nätet.

Konvertera till profil

Konvertera till profil i Colorsync-verktyg.

Hoppa högst upp på sidan