Fem småprogram du mår bra av att ha installerade

Jobbar du med något traditionellt mac-yrke som grafisk formgivare, videoredigerare, kommunikatör, webbdesigner eller illustratör? Här är listan på fem klart vettiga program du bör hitta i din programmapp.

Toast

Först ut är ett riktigt måste-ha-verktyg för CD och DVD-bränning. Den gamla klassiska Toast har hängt med sedan gamla OS9, och är verkligen den kompletta verktygslådan för att bränna skivor. Det går att bränna dataskivor i alla tillgängliga format, både med separata delar för mac och pc, och med viss data delad mellan plattformarna. Dessutom har den stöd för konvertering av video till DVD och Blueray, även om BR kräver ett insticksprogram som koster 19:99 USD extra.

Toast 10

Tillverkare: Roxio
Pris: 999:- SEK
Språk: Engelska, Tyska, Franska, Spanska, Italienska, Japanska, Kinesiska

Diskwarrior

Ett absolut måste för att kunna reparera hårddiskar som börjar bete sig märkligt. Speciellt om du använder externa diskar, och ibland är för snabb med att dra ur sladden så att disken inte hunnit avmonteras. I det läget är det stor risk för att skivan får läs- och skrivfel. Men med DW är det snabbt reparerat. Programmet bygger om filsystemets index, och gör alltså en mer omfattande lagning av filsystemet jämfört med exempelvis Skivverktyg.

Diskwarrior

Tillverkare: Alsoft
Pris: 99:95 USD
Språk: Engelska

Graphic converter

Även det här en gammal trotjänare från OS9-tiden (eller Mac OS 8 till och med). Men Graphic converter står sig fortfarande som det bildbehandlingsprogram med mest omfattande stöd för bildfilformat. Det har också bra funktioner för batchkonvertering, utskrift av alla bilder i en mapp, bildspel, export av bilder till film och naturligtvis bildredigering och massor med filter. Ett kraftfullt verktyg att ha i arsenalen.

Graphic converter

Tillverkare: Lemkesoft
Pris: 29:95 EUR
Språk: Svenska, Danska, Engelska, Tyska, Franska, Spanska, Katalanska, Italienska, Hollänska, Ryska, Tjeckiska, Japanska, Kinesiska (förenklad och traditionell)

FFMpeg X

Det mest funktionsfyllda videokomprimeringsprogram som är baserat på OSS-bibliotek och inte kostar en månadslön. Det gäller att förstå hur videokomprimering fungerar innan man får full nytta av programmet, men även utan den kunskapen kan man använda det med hjälp av alla förinställningar som finns. Installationen kan upplevas lite knölig då man får ladda ner några binärfiler manuellt, men väl installerat är det både stabilt och snabbt. Och packat med precis allt man kan tänkas behöva för att komprimera video.

FFMpeg X

Tillverkare: Major
Pris: 15 USD
Språk: Engelska, Tyska, Franska, Spanska, Italienska, Japanska

Subethaedit

Textredigeraren som har det mesta man behöver, men på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Behöver du snabbt öppna textfiler med prosa eller kod är det här det rätta programmet. Man får kodfärgning och teckenkodningskonvertering för öppnade filer, och behöver aldrig böka med att inte texten ser ut som man förväntat sig. Den klagar heller inte om man skulle ha behov av att titta på binärfiler i textform (jo, ibland finns behovet). Den kan öppna extremt stora filer på åtskilliga megabyte (loggfiler och liknande) och är extremt stabil. Den har också dokumentdelning över nätverk, vilket gör att man kan arbeta på samma textfil samtidigt med andra. Extremt lämpligt för till exempel livebloggning.

Subethaedit

Tillverkare: Coding mokeys
Pris: 29 EUR
Språk: Engelska, Tyska

Hoppa högst upp på sidan