Se till att vara beredd inför Ipad-köpet

Har du redan idag en Iphone eller mobilt bredband är det dumt att betala allt för mycket extra för mobilt data till Ipad. Här är några saker du kan göra för att så smidigt som möjligt komplettera dina befintliga abonnemang.

De här råden gäller den större versionen av Ipad som säljs med möjlighet till mobil data via 3G. Den mindre versionen som bara säljs med airport  kräver ingen typ av abonnemang alls, och berörs heller inte i så stor utsträckning av någmra extra avgifter.

iPad med Macbloggen

Foto: Apple

Extrakort till abonnemanget

Istället för att skaffa ett ytterligare abonnemang kan man komplettera det befintliga med ett extrakort. Telia erbjuder extrakort för 40 kr per månad med en startavgift på 250 kr. Även Telenor erbjuder tvillingkort med en startavgift på 250 kr, men utan månadsavgift.

Tele2 erbjuder enbart tjänsten parkort till företagsabonnemang, och den finns inte speciellt välannonserad hos dem.

Tre har aldrig erbjudit extrakort, och kommer heller inte att göra det i framtiden enligt deras kundtjänst.

Det fina med extrakort är att man kan utnyttja samma abonnemang som man redan har. Med Telias tilläggstjänst Mobilsurf extra kan man använda data hur mycket som helst via både 3G och Telias surfzoner Homerun. Tjänsten kostar 199 kr per månad, och med ett extrakort blir det då 239 kr per månad istället. Då kan man surfa på mobilen, Ipaden och datorn via antingen 3G eller Homerun överallt i Sverige. Datorn ansluter man till internet via mobilen antingen genom blåtand eller USB.

Mini-SIM eller mikro-SIM?

Det största krånglet med 3G-anslutningen på Ipad är att Apple valt att använda mikro-SIM istället för det traditionella mini-SIM som är vanligast idag. Tekniskt sett är det samma typ av kort. Den enda skillnaden mellan dem är storleken och formen. Så det går att skära till ett mini-SIM för att passa i en hållare för mikro-SIM.

För er som varit med ett tag så har vi redan gått igenom en liknande process när vi bytte från kreditkortsstort SIM till mini-SIM. Processen är ungefär densamma.

mikro-SIM och mini-SIM

Illustration: Wikipedia

Tillverka ett eget kort

Det borde inte vara ett speciellt stort företag att skära till sitt kort så att det passar i Ipad. Om nu inte de svenska operatörerna börjar erbjuda mikro-SIM. Förmodligen kommer man att göra det, men om det blir direkt från säljstart av Ipad eller senare är svårt att sia om. Enligt Telia vet man inte om man kommer att erbjuda mikro-SIM i framtiden, och Telenor har samma besked.

Tre kommer förmodligen att erbjuda mikro-SIM men eftersom de inte erbjuder extrakort är deras abonnemang inte så intressanta i alla fall.

Så se över ditt abonnemang för data och överväg att komplettera med ett extrakort till Ipaden. Har du en Iphone redan idag ordnar den surfmöjligheten via datorn genom den inbyggda modemfunktionen via blåtand eller USB. Du kommer alltså att klara dig utmärkt med två SIM-kort för att försörja både telefon, dator och Ipad.

Hoppa högst upp på sidan

Hoppa högst upp på sidan