HDR och vanlig exponering i motljus

Så här bra är den nya HDR-funktionen i Iphone

I och med IOS 4.1 introduceras, bland annat, en ny funktion i kamera-appen i Iphone som Apple kallar HDR. Tanken är att komma till rätta med mobilkamerornas dåliga dynamiska omfång.

Macbloggen har haft möjlighet att testa IOS 4.1 några dagar innan det släpps för allmänheten. Intrycket är gott över lag, men just de nya funktionerna i kameran är det som känns mest intressant.

Vad är då HDR?

HDR står för High Dynamic Range, och enkelt förklarat är det ett sätt att ta fler bilder med olika exponering av samma motiv, och sedan lägga samman dem så att man bevarar detaljer och dynamik i både högdagrar och skuggor. Äkta HDR är i princip en bild med väldigt mycket högre dynamiskt omfång som man sedan kan sampla ned till en 24-bitarsbild där både detaljerna i en ljus himmel och de mörkaste nyanserna i skuggpartier framträder.

Egentligen är det inte HDR i sin ursprungliga bemärkelse i IOS, eftersom det inte går att göra efterjusteringar av exponeringen och blandningen av bilderna. Men eftersom det fungerar så pass enkelt och att det inte krävs något fotokunnande av fotografen, förutom att resultatet blir bra, så är det en mycket lyckad uppgradering av kameran i telefonen.

Det finns redan idag appar som gör motsvarande sak, men inte på långa vägar lika snabbt och bra. Bland annat programmet HDR Pro gör det, men kräver nästan att man har ett motiv som står still och att man kan ha något att ta stöd mot när man fotar. Den tar tre bilder i så snabb följd den kan efter varandra, och flyttar sig motivet eller kameran är det mer eller mindre kört att få till det.

I Apples implementering tas alla bilderna i direkt följd vid det tillfälle man trycker på slutarknappen. Det går så fort att man inte märker att det är flera exponeringar. Risken för rörelseoskärpa minskar då avsevärt, vilket gör det klart värt att använda funktionen.

Så när passar det här bra att använda?

När man fotar i motljus riskerar man att dels fräta ut alla ljusa partier till vitt, och att förlora djupet i de mörka. Har man inte en motljusbilxt så funkar faktiskt den här HDR-funktionen hyggligt bra. Resultatet blir mycket bättre än utan, trots att naturligtvis bilden blir rätt utfrätt ändå.

HDR inomhus

HDR i den högra versionen av bilden. Skillnaden syns tydligt i bildskärmen.

Det passar inte i alla situationer och för alla motiv att använda HDR-funktionen, men vi kan i alla fall konstatera att när den gör sitt jobb bra genom att vara lättillgänglig och enkel att använda. Dessutom sparar den automatiskt både HDR-versionen och den normalexponerade. Så kan man välja efteråt vilken som blev bäst.

Hoppa högst upp på sidan