Mac och Safari är populära på nätet

Enligt Net applications som mäter användandet av webbläsare och operativsystem på nätet så är både macen och Safari populära.

Sedan Iphone lanserades har den verkligen rusat upp på översta plats över mobiltelefoner och handdatorer som används för att surfa på nätet. Kanske inte helt otippat eftersom övriga telefoner inte alls ger en så trevlig surfupplevelse som Iphone.

Som läget ser ut för februari 2009 så har Iphone drygt hälften så många användare som Linux, vilket gör att den placerar sig som nummer fyra i listan över populära operativsystem. Inte helt otippat ligger Windows fortfarande högst upp, men med en vikande användarbas till 88,41 procent. En nedgång med 3,36 procentenheter sedan Iphone lanserades.

Den riktigt intressanta statistiken hittar man på de följande platserna i topplistan. Mac OS X har en stark andraplacering följt av Linux och Iphone.

Statistik över operativsystem

Övriga operativsystem som Android, Symbian och Windows mobile har alla under en promille av användarna, och därför utelämnar jag dem helt här.

Ser man till trender så växer Iphone klart snabbare än Linux. Kanske att vi kommer att få se Iphone ta sig förbi Linux i popularitet inom inte allt för lång tid. Fortsätter båda systemen i samma tillväxttakt så händer det någon gång under hösten 2009. Tar vi samma tidsperiod på 14 månader som i diagrammet, så hamnar vi under våren -10 på två procent för Iphone. En mycket intressant utveckling.

Tillväxttrend för Iphone

Webbläsare på datorn

För vanliga skrivbordswebbläsare ser det också relativt ljust ut. Internet Explorer fortsätter att tappa mark, och Webkit – som återfinns i Safari och Chrome – vinner mark. Att IE är på gång i en ny version är positivt, eftersom det förhoppningsvis innebär att IE6 blir slutgiltigt begraven. Även Windows 7 kan skynda på det förloppet, och det är inte en dag försent.

Statistik över webblasare

Det är mycket bra för utvecklingen att Firefox får en konkurrent som verkligen driver utvecklingen framåt både vad det gäller javascript, CSS 3 och HTML 5. Webkit har helt klart haft samma inverkan på Firefox, som Firefox haft på IE. Det krävs flera aktörer för att utvecklingen inte ska stanna, och Firefox har med de senaste versionerna handlat om säkerhet mer än innovation. Något som rör oss macanvändare klart mindre än windows-ditos.

Varför det ser ut som det gör

Operas låga användarbas tror jag personligen beror på att programmet inte är fokuserat. Det innehåller allt möjligt som widgets, torrentklient och en massa specialfunktioner som gör att programmet blir svårt att använda. Men de har en ganska stabil användarbas, som förmodligen uppskattar just mängden funktioner.

Fram till Safari 4 beta fanns ingen webbläsare som hade en riktig bokmärkesfunktion som verkligen var användbar. Men i och med möjligheten att inte bara söka på bokmärkestiteln, utan på hela innehållet på den bokmärkta sidan så lyfter Safari 4 beta användarvänligheten till nya höjder. Kan vi gissa att de andra läsarna följer efter? När väl Safari 4 släpps skarp tror jag den kommer få ytterligare en ökning av användarbasen.

För dig som arbetar med webben

Det man kan utläsa från det här är att ska man prioritera något område i webbdesignen och utvecklingen så måste det vara att lägga fokus på att få sajterna att fungera mobilt. Iphone sätter helt klart webbformgivningen i en ny dager med sin lilla skärm och begränsade uppkopplingshastighet. Men den ger också möjligheter som stort stöd för HTML 5, CSS 3 och CSS-animationer (som vi pratat om här på Macbloggen TV). Tack vare det blir det mycket roligare och lättare att få sin sajt att passa både skrivbordet och mobilen.

Hoppa högst upp på sidan