Nedgradera din webbläsare på låtsas

Macbloggen gör ingen hemlighet av vår åsikter om att anpassa webbsidor för gamla läsare. Bygg sidan enligt W3Cs standarder och upplys användarna med gamla läsare om uppgradera eller byta. Annars kommer vi aldrig vidare.

Ibland kan det vara befogat att uppmärksamma besökare på vilken webbläsare dom använder. Men man måste göra det på rätt sätt och inte hindrar någon från att fortsätta in på sidan i alla fall. Även om den kan se helt galen ut så är det ändå användarens val. Och se till att det inte görs på fel sätt, som på den här sidan som en bekant stötte på häromdagen. Det är bara ett av många exempel där ute, som varken släpper igenom Safari, Opera eller Firefox 3.

Firefox Error

Microsoft tabbar sig

Det är inte bara små företag med ouppdaterade sidor som tabbar sig. För en tid sedan gjorde Microsoft en uppdatering av MSN Hotmail där dom stängde ut användare av Firefox 3 för vissa versioner av Linux. Orsaken var att Firefox som följde med distrubutionen identifierade sig som Ubuntu. Man kunde läsa sina mail, men verktygen och rutan för att skriva i var grå och gick inte att använda. Ändrade man i about.config från Ubuntu till Firefox för general.useragent.vendor så fungerade det helt plötsligt.

Hotmail Firefox Fel

Hur kan man då komma runt det här?

I Firefox finns tillägget User Agent Switcher som låter dig identifieras som en annan webbläsare. I Safari finns samma inställning inbyggt via utvecklarmenyn.

User agent i Safari 4 beta

Det här är självklart ingenting man vill göra om man inte absolut måste. När man väl har surfat klart byter man genast tillbaks till Default och skickar ett mail som påpekar felet på webbsidan.

Hoppa högst upp på sidan