Iphone, Ipad och Macbook bredvid en solstol

Fixa mobil data till alla mobila prylar

De mobila enheterna som Iphone, Ipad och bärbar dator kräver en uppkoppling för att vara användbara. Här gäller det att tänka till för att få ut mesta möjliga utan att hela månadspengen ryker.

Nog var livet lättare att planera för tio år sedan när man klarade sig med en trådbunden uppkoppling till sin Imac som snällt stod där den skulle. Men idag är förutsättningarna annorlunda när allt fler prylar i ens liv både är lätta att bära runt på och kräver en uppkoppling för att kunna komma till sin fulla rätt.

Beroende på vilka exakta behov man har, och hur och var man använder sina prylar så blir det naturligtvis lite olika lösningar som passar bäst. Troligast är ändå att man vill minimera antalet fakturor och hålla kostnaderna nere även om man maximerar sin flexibilitet.

Låt säga att hushållet består av minst två bärbara datorer, en Iphone, en enklare mobil och en Ipad. Risken är då att man drar på sig en hel hoper av abonnemang helt i onödan. En obetänksam användare kan då finna sig själv med:

  • Ett trådbundet bredband (ADSL, kabelteve, fiber eller motsvarande) i bostaden.
  • Två (eller fler) mobila bredband till de bärbara datorerna.
  • Ett mobilt bredband till Ipaden.
  • Ett mobilabonnemang med extra eller obegränsad datatrafik till Iphonen.
  • Ett mobilabonnemang utan extra datatrafik.

Det är snabbt gjort att ha tusenlappar i månaden i kostnad för uppkoppling. Dessutom helt i onödan.

Bestäm hur och var prylarna ska användas

Den allra enklaste åtgärden på det här sammelsuriet av abonnemang är att renodla och planera lite. Förmodligen är det här en lösning som gäller de allra flesta hushåll med två vuxna. Har man barn med surfbehov så kan de förmodligen begränsas till vissa geografiska platser – hemma, i sommarstugan, i bilen och så vidare.

  1. Behåll den trådbundna uppkopplingen och se till att använda den för tung datatrafik. Tanka poddradio och -teve och liknande kan med fördel göras hemma och det räcker förmodligen dessutom att man gör det en eller ett par gånger om dagen.
  2. Skaffa obegränsad datatrafik och ett extrakort till Iphone-abonnemanget. Hos Telia finns Mobilsurf extra+ för 199 kr per månad, och de erbjuder också extrakort för 40 kr per månad. Använd extrakortet till mobilt bredband i en USB-sticka (mer om det nedan).
  3. Byt ut abonnemanget till Ipaden mot ett kontantkort (exempelvis Telia refill) med motsvarande Telias Mobilsurf bas för max 9 kr per dag. Det är tveksamt om man behöver mer än 1 megabit per sekund i Ipaden (vilket är max för Mobilsurf bas) nästan oavsett vad man använder den till.
  4. Köp en 3G-router som exempelvis Edimax 6200n för ungefär 800 kr och ett kompatibelt 3G-modem som Huaweis E170 för att kunna mobilsurfa med fler än två enheter samtidigt.

Edimax 6200n

Edimax 6200n 3G-router

Nu blir istället upplägget som så att Iphonen agerar mobilt bredband åt den ena bärbara datorn vid behov (se vår artikel om hur man konfigurerar dator och telefon), extrakortet sätts i Huawei-modemet som får agera mobilt bredband åt den andra bärbara datorn. Om fler behöver uppkoppling samtidigt sätter man modemet i Edimax-routern och delar ut 3G via wifi till alla som vill. Med en extra transformator till cigarettändaruttaget i bilen så funkar den även där. Ipaden använder wifi i mesta möjliga mån, men när behovet finns kostar den max 9 kr om dagen på kontantkortet. Är man ute och flänger mycket med den så finns ett årskort hos Telia för 499 kr. Har man fler än 55 dagar per år med Ipad-surf lönar sig årskortet.

Räknar vi ihop det här blir det 199+40=139 kr för Mobilsurf extra+ och extrakort och max 40 kr för kontantkortet. Summa max 179 kr per månad (plus engångskostnaden för modem och router) för de mobila uppkopplingarna.

Hoppa högst upp på sidan