Använd din mobil som 3G-modem

För oss som inte vill ha en dongel som sitter i vägen i usb-porten går det självklart att ansluta till internet via mobiltelefone. Här reder vi ut siffrorna och ger tipps på hur man slipper onödiga flaskhalsar.

USB-dongel eller kabel till telefonen känns inte som något vettigt alternativ i längden. Bland Netbooks har det på senare tid blivit vanligt med inbyggda 3G-modem och har man en MacBook Pro kan man skaffa sig motsvarande som PC-card. Men med en mobil i fickan är lösningen närmare än så.

Tidigare ha man anslutit till mobilen via bluetooth-tjänsten Uppring Nätverk (Dial-up Netwoking). Hur det ska konfigureras skiljer sig mellan operatörer och det finns sällan information på operatörernas webbsidor. Från och med Mac OS X 10.4.9 finns det stöd för PAN (Personal Area Network) via bluetooth som är mycket enklare att använda. Det här är antagligen den teknik vi får se i nya Iphone.

En flaskhals i flaskhalsen

Flera svenska operatörer har nyss enats om nya praxis för hur hastigheten på mobilt bredband ska marknadsföras efter kritik från KO (konsumentombudsmannen). Dom nya siffrorna visar praktisk maxhastighet istället för teoretisk. Men siffrorna hos bredbandskollen visar något annat: med Turbo 3g på teoretisk 7,2 Mbit/s (6 Mbit/s praktisk) kan man räkna med ca 2,1 Mbit/s. Dagens bluetooth (version 2.0) ska klarar 3 Mbit/s men även här är det skillnad på teori och praktik – det är alltså möjligt att anslutning via bluetooth begränsar hastigheten man kan surfa med. I nästa generation bluetooth ordnar det här sig då hastigheten ökar till 24 Mbit/s. Men i och med utbyggnaden av 4g i mobilnätet, som lanseras med upp till 150 Mbit/s, är vi tillbaka i samma läge igen även om dom flesta säkert kommer att välja en lägre hastighet.

bredbandskollan_3g

Ett bättre alternativ

Har man en lite mer avancerad telefon med WLAN är det bästa att använda den som trådlös accesspunkt. Sen är det bara att ansluta till telefonen på samma sätt som man ansluter till ett trådlöst nätverk.

Har man en telefon med Symbian finns JoikuSpot i en gratis version (light) som enbart fungerar för webbsurfning och en kommersiell version (premium) för ca 220 kr. För telefoner med Windows Mobile finns istället WMWifiRoute för ungefär samma pris. Har man en Iphone fanns tidigare NetShare på App Store tills det togs bort efter påtryckningar från teleoperatörer i USA. Numera måste man jailbreaka telefonen och ställa in allt manuellt. Förhoppningsvis kommer Apple att släppa in liknande applikationer på App Store igen när nya Iphone kommer, för dom som inte vill köra över bluetooth.

Hoppa högst upp på sidan