Bästa formatvalet för video på nätet
I och med att alla de stora webbläsartillverkarna lagt till eller uttalat stöd för html5-video i sina produkter infinner sig frågan vad man ska välja för format. På Macbloggen tar vi en pragmatisk ställning till video på nätet.
Det har blossat upp en stark debatt och hårda ord mellan förespråkarna för de två lägren. Å ena sidan har vi MPEG4/AVC – även känt som h264 – och å andra sidan förespråkarna för öppen källkod och därmed ogg Theora.
Innan vi börjar med den tekniska aspekten på det hela kan det vara bra att reda ut terminologin som används.
Öppen standard betyder att något är standardiserat i branschen. Vem som helst får använda sig av standarden, men det är inte nödvändigtvis gratis att använda den. Standarder spikas av antingen officiella standardiseringsorgan (SIS eller ISO) eller branschorganisationer (W3C för webben). Tekniken kan ägas av ett eller flera företag som kan kräva licensavgifter för att man använder den.
Öppen källkod betyder förenklat att upphovsrättsinnehavaren av tekniken eller produkten låter andra ta del av hela eller delar av arbetet för att kunna bygga vidare på det. Oftast är öppen källkod gratis, men inte nödvändigtvis.
Här finns ingen motsättning även om vissa aktivister försöker hävda det. Det är snarare en filosofisk fråga om det är rätt att en öppen standard inte är dels gratis och dels öppen källkod.
Codec är själva komprimeringsformatet ljudet eller bilden lagras i. Kan jämföras med JPEG, LZW eller ZIP för bilder.
Container är själva filformatet som håller video- och ljudströmmarna. Det kan även hålla mer data som metadata, vinjettbild, länkar och annat. Vanliga behållare är mov, mp4, avi och dv. Alla med olika egenskaper.
Webbranschen är inte videobranschen
Film och video är en extremt mogen bransch jämfört med aktörerna på webben. Den rörliga filmen har funnits i kommersiellt bruk sedan bröderna Lumière visade film första gången 1895, och har genomgått stora förändringar i hur den spelas in, redigeras och distribueras.
Känner man till det blir det lite löjligt att lyssna på många av ogg-förespråkarnas argument för vilken teknik som ska användas vid distribution av video.
Historiskt har digital video av branschen distribuerats på följande sätt:
- Laserdisk med MPEG-1 för video och analogt eller digitalt ljud i varierande format. En 12 tums dubbelsidig skiva som lagrade 30–60 minuter video på varje sida.
- VCD med MPEG-1 för video. Samma teknik som en laserdisk förutom ljudet som komprimerats till MPEG-1/layer 2 med 44,1 kHz. Fysiskt en vanlig CD som lagrade 74–80 minuter video. VCD blev populärt i Asien, men slog aldrig riktigt i övriga världen.
- DVD med MPEG-2 och digitalt ljud i varierande format. Stödjer både olika upplösningar och bithastigheter vilket gör att en skiva kan lagra flera timmar video.
När det sedan var dags att byta lagringsmetod gick man mot MPEG-LA:s senaste version av lagringsformat som var MPEG-4 (man hoppade över MPEG-3 eftersom det kunde blandas ihop med MPEG-1/layer 3 för ljud). Idag finns två varianter där vi har MPEG-4 och MPEG-4/AVC som står för Advanced Video Codec. Den senare är också känd under namnet h264 och är uppföljaren till h263 som används för videotelefoni i 3G-telefoner.
Det finns dessutom en mängd behållare (containers) som kan lagra de olika typerna av MPEG-4.
Kamerastödet på marknaden
I princip alla konsumentvideokameror som spelar in HD och använder flashkort eller hårddisk lagrar filmen i MPEG-4/AVC. Även semiproffskameror och hybridproffskameror (som Canon 5D MKII) använder h264 som codec i stor utsträckning medan proffskameror ofta istället använder XDCAM HD.
Kameror som levererar ogg Theora finns inte.
Programstödet på marknaden
Tittar man på videoredigeringsprogram och komprimeringsprogram så är även där ogg-stödet i princip helt frånvarande. Program som Adobe Premiere, Final Cut Pro, Quicktime pro, Compressor, Episode Encoder och program baserade på öppen källkod som FFMPEG, Videomonkey, Stomp och MPEG streamclip har alla stöd för MPEG-4, och inget för ogg.
Det enda sättet att komprimera Theora till en ogg-behållare är med Xiph:s Quicktime plugin eller VLC. Inget av dem erbjuder den detaljnivå på inställningar som man räknar med att erbjudas som proffs. Behållaren ogg är dessutom betydligt mer begränsad jämfört med mp4.
Stödet på webben
Här måste man förstå vilka det är som idag och i framtiden kommer att producera video för nätet. Rimligtvis ser vi två typer av producenter; proffsen och amatörerna.
Proffsen kräver kompetenta verktyg både för att producera, redigera och distribuera. Här är det idag enbart MPEG-4 som kan hålla måttet. Inte nödvändigtvis i början av kedjan, men som leveransformat.
Amatörerna har inget tekniskt kunnande i speciellt hög utsträckning, och då kommer det an på vad som kommer ut ur kameran. Eftersom kameratillverkarna i princip helt och hållet omfamnat MPEG-4 (och vissa lever kvar med Motion JPEG i avi-behållare alternativt DV för kameror med band) och ratat övriga så finns det heller ingen reell framtid för ogg.
De främsta videosajterna som Youtube och Vimeo och de allra flesta tevekanaler som erbjuder video över nätet använder också MPEG-4.
Tittar man på stödet för uppspelning av video MPEG-4/AVC så har Safari och Chrome inbyggt stöd för det i mp4-behållaren. Övriga webbläsare kräver insticksprogram, och då är det överlägset vanligaste flash.
Hårdvarustödet för video
En otroligt viktig aspekt är hur avkodningen och uppspelningen av komprimerad video kan accelereras av hårdvaran. Här är det enhetligt stöd för h264 från hårdvarutillverkare av allt från kameror till mobiltelefoner som Iphone och lågpresterande hårdvara som Ipad. Det finns även komprimeringsacceleratorer som Elgatos Turbo264 för snabbare komprimering.
Ingen hårdvara har stöd för Theora.
Valet är enkelt idag och framtidssäkert i morgon
Det rimligaste och mest pragmatiska man kan göra idag är att komprimera sina filmer i MPEG-4/AVC och paketera dem på webben så att hårdvaruaccelerering tillämpas om det finns, och i andra fall använda flash för uppspelning. Enklast gör man det med html5-video där webbläsare utan inbyggt stöd för mp4 får filmen uppspelad med en flash-spelare.
Man ska inte tro att utvecklingen av video nu är klar och färdig och inte kommer att förändras mer. Naturligtvis kommer vi att få se nya, bättre och effektivare videoformat och komprimeringsmetoder. Att – som debatten idag ibland ger sken av – låsa fast sig vid ett enda slutgiltigt format är bara dumt.
Om något år finns det något bättre. Tills dess är det bäst att använda det bästa och mest flexibla lösningarna. För video på webben är det MPEG-4/AVC h264 i en mp4-container.