Bästa sättet att få det mesta ur din telefon och dator i Berlin
Låt inte teleoperatörerna skinna dig mer än nödvändigt
Vårt södra grannland Tyskland är inte bara vår största handelspartner, det är EU:s största och rikaste land. Det gör det till ett utmärkt resmål för oss svenskar.
En flygresa till Berlin tar ungefär en och en halv timme från Arlanda och 20 minuter med buss från Tegel in till centrala Berlin. Trots att staden är en storstad med 3,4 miljoner invånare känns den inte oöverskådlig. Kommunikationerna är mycket bra med både tunnelbana, pendeltåg, spårvagn och buss och det är lätt att ta sig runt i staden.
Naturligtvis är Iphone det bästa hjälpmedlet för att hitta rätt när man kommer till en ny stad. Men som vanligt har telebolagen saltat priset rejält för datatrafik när man är utanför de egna näten. I Tyskland kostar det i skrivande stund 35 kronor per megabyte att surfa, oavsett vilken operatör man använder sig av. Inte det första valet man gör, men för smågrejer kan man trots allt tillfälligt koppla på dataroaming en kort stund.
Foto: Macbloggen
På Brandenburger Tor
Det finns förvånansvärt få möjligheter att koppla upp sig i Berlin via hotspots på stan. T-mobile har en hel del anslutningspunkter, men de kräver inloggning och ett abonnemang för att kunna användas. Via telefonen lyckades jag aldrig komma till något annat än den automatiska inloggningssidan som Iphone tar upp (på samma vis som när man ansluter till Homerun) och kunde i och med det inte köpa en tillfällig anslutning online.
Öppna privata nätverk hittade jag inga alls. Varken i de centrala delarna av stan, i utkanten av centrum eller i gamla Östberlin.
Däremot var det många kaféer som bjöd på gratis anslutning. Men även där var det oftast en inloggning som krävdes. Helt öppna anslutningar fanns bara på Starbucks där de hade ett samarbete med British Telecom som gav två timmar gratis anslutning.
Nu finns det inte drösvis med Starbucks i Berlin, men på några strategiska platser finns de i alla fall. Vid Breitscheidplatz ett par kvarter från KaDeWe finns en, vid Alexanderplatz i samma byggnad som TV-tornet ligger en, några kvarter från Checkpoint Charlie ligger en, och precis i kanten på Brandenburger Tor finns en också. Berlin är en stor stad, så det finns säkert fler på andra ställen än de traditionella turistfällorna eller transportknutpunkterna.
Hotellet erbjöd gratis uppkoppling i alla fall, så i och med det fungerar vistelsen förhållandevis smärtfritt på så vis att behovet för mobilt internet inte är jättestort. Det man naturligtvis saknar är tillgången till Google maps och den inbyggda GPS-funktionen med vägbeskrivningar för gående och lokaltrafik.
En liten hjälp på vägen är fristående tredjepartslösningar för kartor och GPS. Jag använde Lonely Planets guide för Berlin som har karta och en hel del information om restauranger, sevärdheter och liknande. Tyvärr är inte den kartan till så stor hjälp när man ska försöka orientera sig till fots eftersom den är byggd för att underlätta planeringen av resan. Google-kartorna på telefonen är betydligt bättre anpassade för att kunna användas som vägbeskrivning.
Även på flygplatsen är det dåligt med trådlösa nät. Det kan vara så att man inte tillåter fler än en aktör, vilket är synd, eftersom jag bara lyckades hitta ett enda nät där. Priset är lite mer i nivå med svenska offentliga uppkopplingar även om det är högre än till exempel Telias Homerun.
Trådlösa nätverk på Tegel i Berlin.
I Sverige kostar en timme via Homerun 16 kr medan det på Tegel kostar 0:12 € per minut (ca 70 kr per timme). Nu sitter man oftast inte och väntar så fasligt länge på flygplatsen, och med det korta debiteringsintervallet kan man för bara några kronor kolla mejlen och läsa lite nyheter i alla fall.