Fem sätt att testa att din sajt är enkel att använda

Tack vare det väl utbyggda stödet för tillgänglighetshjälpmedel i Mac OS X har man allt som behövs för att testa sin sajt. Med några enkla tester kan man snabbt kolla att sajten är lätt att använda.

Den största fördelen med att göra ett tillgänglighetstest är att man får en sökmotoroptimering på köpet. Förutom att alla besökare oavsett om de ser dåligt, har svårt att använda en mus eller är hardcore-användare får en behaglig upplevelse.

Kontrasten ska vara tillräcklig

Har man gråstarr, grönstarr eller färgblindhet blir allt mycket lättare att se om man har hög kontrast mellan text och bakgrund, och mellan olika element på sajten. Starr drabbar i hög utsträckning äldre och kan idag oftast opereras, medan färgblindhet drabbar i huvudsak män oavsett ålder. Man räknar med att ungefär fem procent av den manliga populationen är färgblind. Kvinnor drabbas i mycket lägre grad, och där är ungefär 0,5 procent färgblinda.

Men det krävs inte en synskada för att låg kontrast ska ställa till det. Är skärmen av låg kvalitet, står i starkt solljus eller bara klarar svartvitt så blir det genast svårt om inte omöjligt att skilja text från bakgrund om inte kontrasten är tillräckligt stor.

Det här kan man enkelt testa genom att slå om skärmen till svartvitt under Hjälpmedel i Systeminställningar.

Gråskala

Kontrastskärmdump

Länkar och länktexter ska vara tydliga

En av finesserna med webben är möjligheten att länka till andra sidor, dokument och bilder. Allt möjligt tack vare idén med hypertext. Men även om det är enkelt att länka så betyder inte det automatiskt att det är lätt att förstå ens att det är en länk, än mindre varför den finne eller vart den leder.

Det här kräver att man tänker till när man länkar. Dels ska länken ha en kontext. Det vill säga det ska vara rimligt och logiskt att länken leder dit den leder. Länken bör vara en referens till mer information om det man skriver om. Samma funktion som en fotnot eller källhänvisning.

Själva länken bör också kunna stå för sig själv. Om ett eller några ord är länkade i en textmassa så ska det framgå vad länken leder till och vad den refererar till genom att man bara läser den länkade texten. Ofta skummar läsaren texten och letar efter godbitarna för försöka hitta exakt det man letar efter. Att då bara ha ett generellt ord som ”här” eller ”tidigare” länkat blir ganska obegripligt.

Dessutom fungerar skärmläsarprogram så att man kan få fram en lista på alla länkar på en sida som en meny. Att då ha drösvis med länkar som säger ”läs mer” och liknande är ingen bra idé. De går helt enkelt inte att använda.

Förutom ordvalet i den länkade texten så är det bra att ha flera ord länkade. Det blir då lättare att se länken, och att träffa den med musen. Mer om det nedan.

Utseendemässigt så är understruken blå text på webben detsamma som en länk. Väljer man att ha något annat utseende på länken så måste den kontrastera mot övrig text så att det är lätt att uppfatta att det rör sig om en länk. Se också till att aldrig använda understrykning i något annat sammanhang. Det förvirrar bara användaren.

Strukturen av elementen ska vara logisk

Sortera innehållet på sajten på ett sätt som gör att om du får innehållet presenterat som en lång lista så hamnar det viktigaste överst. Det här gör det enkelt att anpassa layouten för olika typer av enheter. Från datorskärm till mobilen till utskrift.

Även här underlättar man för besökare som navigerar med tangentbordet. Både powerusers och de som använder skärmläsare. Tangentbordsnavigering är ofta ett snabbt sätt att leta sig igenom en sida när man väl lärt sig att använda det.

För att kolla strukturen kan man slå av CSS-dokumentet temporärt genom att använda Webbgranskaren i Safari. Dubbelklicka på sökvägen till dokumentet och tryck backsteg för att radera den. Nu visas sidan helt naken, och det är lätt att få en uppfattning om hur innehållet flödar.

Sajten visas med stylesheet

Avslaget stylesheet

Träffytan för knappar ska vara tillräckligt stor

När man navigerar med musen så underlättar det mycket om länkar, menyval, formulärelement och knappar är lätta att träffa när man ska klicka på dem. Speciellt när skärmarna blir större och pixeltätheten högre blir det ännu viktigare att det är lätt att snabbt hitta den klickbara ytan.

I gränssnittsdesign pratar man om Fitts lag som säger att tiden det tar att hitta träffytan är en funktion mellan avståndet till och storleken på träffytan.

Ju längre bort från musen knappen befinner sig, desto större måste den vara för att bli lätt att träffa.

Försök därför att göra menyval och knappar åtminstone lika stora som övriga knappar i operativsystemet. Menylänkar gör man med fördel så att hela menyvalet inklusive marginaler runt texten är klickbar. Samma sak med formulärelement där man bör se till att rubriken på kryssrutor och radioknappar också är klickbar.

Sajten ska fungera utan javascript eller plugins

En mycket bra regel att följa är att man inte ska förutsätta att besökaren har alla insticksprogram i hela världen installerade, eller att man har javascript igång i webbläsaren. Inte för att man ska tro att användare sitter och slår av javascript av någon anledning, utan för att vi nu har en betydligt mer diversifierad flora av både webbläsare och manicker som vi använder för att surfa på nätet.

I en mobiltelefon kan man inte förutsätta att det ens finns möjlighet till insticksprogram som flash eller silverlight, och man kan också gissa att även om man har stöd för javascript så kanske det är ett begränsat stöd. Dessutom är mobiler och netbooks betydligt mindre kraftfulla jämfört med fullfjädrade datorer, och att då lägga över massor av processande på klienten är inte en bra idé.

Använd därför graceful degradation som princip. Inte bara för javascript, utan även för insticksprogram och övrigt som man kan tänka sig på en sajt. För video och ljud är det en bra idé att använda standarder som man kan räkna med kan visas i mobiler såväl som på datorer. För ljud är mp3 ett säkert kort, och för video är mpeg-4 relativt säkert. Det finns även tekniker för att välja mellan flera filtyper, men var försiktig så att det inte blir förvirrande för användaren. Håll antalet filtyper till ett minimum, och se till att slutleveransformatet är ett som så många enheter som möjligt kan spela upp.

Tester är din bästa vän

Det bästa sättet att hålla koll på hur lätt sajten är att använda är att testa. Hela tiden under utvecklingen av den, och efteråt för att se att innehållet fungerar fullt ut. Håll även koll på besöksstatistiken så att du kan avgöra vad dina besökare använder för att surfa in på sajten. Mycket kan ändras allt eftersom, och nya trender och prylar kan dyka upp.

Men framför allt. Använd sajten själv. Det är det bästa sättet att säkerställa att den är lätt att använda.

Hoppa högst upp på sidan

Länkar från andra sajter

Hoppa högst upp på sidan