Solsemester med Iphone, Mac och internetuppkoppling i Spanien

Även under semesterresan vill man kunna koppla upp sig mot nätet med telefonen och datorn. Men som alltid är risken stor att man åker på vansinniga roamingkostnader för datatrafiken. Här är några saker att tänka på.

Ett populärt charterresmål i Europa är Spanien och Mallorca. Framför allt nordeuropéer som tyskar, skandinaver och holländare vänder sig dit för att få en lite längre sommar med allt vad det innebär av sol, bad och annat. Den södra delen av ön är speciellt populär eftersom Palma med sina 300 000 invånare erbjuder ett komplement till att bara hänga på hotellet eller på stranden.

Kalle med en Iphone i handen och utsikt öˆver Mallorca i bakgrunden.

Foto: Macbloggen

Det är ganska tydligt att lättillgänglig och snabb internetuppkoppling inte är något som de traditionella gästerna efterfrågar. Kanske beroende mycket på att de övervägande är antingen barnfamiljer, men också i väldigt hög grad pensionärer. Två grupper av människor som vet att man ska koppla av (och koppla ner) när man är på semester.

Hotellens trådlösa nät

Spanien är trots allt ett europeiskt land, och har därmed välutbyggd mobiltäckning och utbyggt bredband. Hotellen erbjuder normalt sett en trådlös uppkoppling – oftast mot en avgift – men den är inte direkt snabb med svenska mått mätt. Det är heller inte hotellet själva som står för uppkopplingen utan de har oftast ett samarbete med någon bredbandsleverantör på samma sätt som många lågprishotell i Sverige har.

I just det här exemplet var det Kubi Wireless som stod för internet. De har ett roamingavtal med Telia som gör att om man har ett Homerun-konto så kan man direkt logga in med samma användarnamn och lösenord som man använder hos Telias accesspunkter. Något som dock inte framgår är vad det kostar om man gör på det viset. För att få reda på roamingpriset måste man surfa in på Telias sajt och leta rätt på de uppgifterna. Något som visade sig bli en kostsam historia för undertecknad.

Roaming ska under alla förhållanden alltid undvikas

Även roaming via wifi kostar hutlösa pengar, och avtalet mellan Telia och Kubi Wireless ger en kostnad på 40 cent per minut plus moms. I runda slängar 4 kr på Telia-fakturan. En timmes uppkoppling landar således på knappt 250 kr. Detta får jämföras med en mobiluppkoppling som kostar 32:50 kr per megabyte. Pest eller kolera, helt sonika.

Bäst är att utnyttja landets egna paket

Naturligtvis säljer Kubi egna paket, på samma sätt som man kan köpa timmar, dygn eller flerdygnspaket hos de olika leverantörerna här i Sverige. Ett tredygnspaket kostar ungefär 360 kr (40 €) och är en långt bättre affär än att joxa med roamingavtal. Framför allt om man räknar med att vara uppkopplad en hel del.

Öppna trådlösa gratisnät

En stor fördel med att ha nära till Palma är att man där kan använda sig av kommunens gratisnät inne i city. Förutom kommunnätet finns det även kaféer, restauranger och privatpersoner som erbjuder öppna nät som är gratis. Precis som i andra europeiska städer.

Just kommunnätet är något som fungerar ypperligt både att ansluta till och att få en hygglig fart på. Förmodligen är det inte speciellt riktat till turister, utan till de bofasta. Men det hindrar absolut inte att man kan utnyttja tjänsten.

Trådlöst nät i Palma

Som alltid när det gäller uppkoppling utomlands är det bäst att vara försiktig. Kolla och dubbelkolla avgifterna innan du kopplar upp, och försök i möjligaste mån att använda de lokala leverantörernas paket, eftersom de garanterat är mest prisvärda.

Ett alternativ som återstår är att skaffa ett kontantkort med datatrafik hos någon av de operatörer som finns i landet. I Spanien är det Orange, Moviestar (Telefonica) och Yoigo som finns att välja på. Den av dem som hade just ett kontantkortserbjudande som verkade vettigt var Moviestar. Men under den här resan räckte det med de olika trådlösa uppkopplingarna på ön.

Hoppa högst upp på sidan