Användandet av webbläsare har ändrats rejält i Sverige under 2010

Under 2010 har användandet av olika webbläsare i Sverige förändrats ganska mycket. Det rapporterar Statcounter som mäter trafiken på mer än 3 miljoner sajter över hela världen.

Bland de intressanta utvecklingarna är att Internet Explorer fallit under 50-procentsstrecket i slutet av året. Även Firefox tappar till förmån för både Chrome och Safari.

Webbläsare i Sverige – Jämförelse dec 2009 och dec 2010

I den här sammanställningen finns inte mobila webbläsare medräknade, utan det rör sig enbart om vad som används på skrivborden. För att få en tydligare överblick över fördelningen mellan de populäraste läsarna kan vi jämföra andelen användare i december 2010.

Webbläsare i Sverige december 2010 pajdiagram

Det här är glada nyheter för en marknad som under många år varit totalt dominerad av Internet Explorer. Att vi fått en sund konkurrens bland webbläsarna gör att vi kan räkna med att fler företag nappar på möjligheten att använda tekniker som ligger i framkant, vilket gör att framförallt vi macanvändare kan räkna med en trevligare webb.

Att mäta användandet av webbläsare och få en statistisk säker bild är svårt. Alla siffror ska tas för ett ungefär i mätningen då Statcounter inte redovisar någon statistisk felmarginal.

Hoppa högst upp på sidan