dirty facts about papers revealed phone spy� how to lose papers in five days

Det går framåt med utvecklingen av webbläsare

Sedan Mac World San Francisco 2007 gick av stapeln och Apple släppte Safari 3 i en betaversion för Windows så har det hänt en hel del. Åtminstone känns det som att utvecklingen av renderingsmotorerna och uppslutningen runt css– och html-standarderna i nya versioner har tagit fart. Nästan som att hoppet har återkommit till webbsamfundet.


I och med att renderingsmotorn i Safari, Webkit, utvecklas som öppen källkod så finns det en stor genomskinlighet i projektet. Framför allt genom att projektledaren Dave Hyatt, och flera av de aktiva utvecklarna bloggar flitigt om nya och förbättrade funktioner.

Även Opera håller sig långt framme i utvecklingen och lägger till stöd för många av de föreslagna funktionerna i css 3. Man verkar även ha tagit till sig tankarna om html 5 som ska ersätta tidigare versioner av html och xhtml.

Safari, Webkit, Opera och Firefix ikoner

Den största fördelen – enligt mig – med html 5 är att man inför möjlighet att inkludera multimedia utan att kräva insticksprogram i webbläsaren. Man ska alltså kunna lägga till en videosnutt med en enkel
<video src="filmsnutt.mov" autoplay></video>
på ungefär samma sätt som man lägger till en bild. Webbläsaren ska sedan ta hand om uppspelningen av filmen på bästa sätt.

Men det absolut mest positiva är att Webkit nu har stöd för nedladdning av typsnitt. Man kan äntligen länka till vilket typsnitt som helst, och använda det i sin layout. Det här är något självklart för all grafisk formgivning, och har helt klart varit den största käppen i hjulet för webbformgivare.

Just funktionen i sig är inte ny. Den hittade sin väg in i specifikationen för CSS2 och implementerades på en icke-standardiserat sätt både i Internet Explorer 4.5 och Netscape 4. Både Microsoft och Netscape tillsammans med Bitstream tillät bara speciella paketeringar av typsnitten för nedladdning, och självklart var de inte kompatibla med varandra.

Men nu har Webkit alltså lagt till funktionen och gjort det på det sätt det var tänkt från början. Man tillåter länkning och nedladdning av åtminstone truetype-typsnitt och opentype med truetype-data. Jag tvivlar på att man stödjer typsnitt i postscript typ1, men att opentype med postscript-data kommer att fungera. Mina egna enkla tester gör i alla fall gällande att så är fallet.

Opera, via Håkon Wium Lie, har sedan en tid också indikerat att nästa stora versionsuppgradering ska innehålla stöd för @font-face, men i 9.6 (som är senaste versionen i skrivande stund) finns det inte ännu. Men det verkar som det kommer i nästa stora uppdatering.

Hur Mozilla tänkt sig framtiden verkar mer oklart. Firefox 3.1 har inte stöd för @font-face idag, men i och med att Safari redan har det, och Opera kommer att få det, så verkar det inte helt otroligt att även Firefox får stöd inom en inte helt avlägsen framtid. Kanske i Firefox 4 (kommer den möjligen släppas under 2009?)

Även Iphone hjälper till

Eftersom Safari även finns i Iphone så lägger Webkit-teamet en hel del krut på att se till att få den att fungera under extremt små hårdvaruresurser. Man har bland annat skrivit om javascriptmotorn för att få en snabbare och mindre processorkrävande, man har lagt till ett antal animeringsmöjligheter i CSS som tillåter hårdvaruacceleration av animeringen. Något som inte är möjligt om man animerar via javascript.

Det är mycket positivt även för de användare som har en snabb dator att surfa med. Vi kommer att kunna få betydligt mer avancerade gränssnitt, och förhoppningsvis också mycket mer intuitiva sådana i webbapplikationerna framöver. Vi ser med tillförsikt på framtiden.

Hoppa högst upp på sidan