Apple fortsätter diktera villkoren för Google och Adobe i OS4

Med lanseringen av OS4 den 8 april är det en sak som tydligt framträder mellan raderna. Inga tredjepartskompilatorer kommer att få förekomma på eller i närheten av plattformen.

Att Apple sedan starten inte tillåtit appar som kompilerar kod så den kan köras är ingen nyhet. Det har gjort att program som Flash player, Java virtual machine eller emulatorer för NES eller C64 inte varit tillåtna.

Iphone OS 4 beta

Som det syns på bilden är det fortfarande en betaversion. Svenska tidsformat är inte korrekta till exempel.

När Adobe lanserade Creative Suite 5 meddelade man att man bland annat kommer att erbjuda en exportmöjlighet från Flash till Iphone-appar. Alltså att man kan använda Flash som IDE för Iphone-utveckling, och bygga sitt program helt i Flash för att sedan exportera till Iphone.

I det uppdaterade användaravtalet för utvecklarversionen av OS4 (vilket John Gruber citerar) står det klart och tydligt i att inga program får vara skrivna i något annat än C, C++, Objective C eller javascript. Det sistnämnda för program som körs i webbläsaren – webbapps.

Det här ställer till det för Adobe inför CS5-lanseringen. Helt uppenbart kommer de inte kunna släppa ett program som lovar en funktion så omfattande som export till Iphone om den inte tillåten. Visst kan man skriva sitt program och peta in på sin utvecklartelefon, men man kommer inte kunna distribuera programmet via Appstore, och vad är då poängen?

Frågan är om Adobe kommer att skjuta på släppet av CS5. Våren blir spännande.

Även Google får rätta in sig i ledet

Helt klart är att Apple satsning på annonser i program kommer att påverka Google. Nu är uppenbarligen striden i full gång mellan företagen där Google konkurrerar med Apple på mobilmarknaden, och Apple med Google på annonsmarknaden. Respektive företags kärnområde. Nog för att macen fortfarande är det stora segmentet hos Apple, men det är inte det segmentet som växer mest och snabbast, utan det är Iphone, Ipod touch och Ipad. Ett skifte från Mac OS X-drivna maskiner till Iphone OS-drivna diton.

Med Iads får faktiskt både Adobe och Google en känga i och med att det är annonser byggda på samma sätt som Dashboard-widgets – det vill säga med HTML5, CSS och javascript. Det här bevisar också att Apple är helt och fullt inriktad på att ge öppna standarder lika eller bättre möjligheter till animation, multimedia och interaktivitet som flash levererar idag. Men det visste vi redan.

Nu blir det intressant att se vad fortsättningen på det här blir.

Hoppa högst upp på sidan