April april din dumma sill

Gårdagens notis om Antipiratbyråns virtuell rättsplats var självklar att aprilskämt, vart upphovsorganisationerna kommer ta IPRED kan bara framtiden utvisa.

Notisen fick förvånansvärd många besökare, vilket på sätt och vis speglar genomslaget av den nya lagen. Det intressanta för Macbloggen är att vi med notisen satte nytt besöksrekord och dubblerade antalet RSS-prenumeranter.

TV från 50-talet

Foto: John Atherton

TV från 50-talet, hur ser det ut i framtiden?

Blir 2009 det år då illegal fildelning minskar?

Det är snart fyra år sedan Itunes Store lanserades i Sverige, men vi kan ännu inte köpa film och tv-serier. Dom flesta tjänster på nätet för hyrfilm kräver Windows och har du inte datorn kopplad till tv:n så är det kört. Utbudet är dessutom under all kritik. Vissa tv-kanaler börjar lägga ut sina egna serier i strömmande format, men att ta med sig sin favoritserie på resan eller till gymmet är inte att tänka på. Alternativet är att spela in själv eller vänta ut DVD-släppet. Visst kan hårdare lagar minska fildelningen, men med bara piska och ingen morot kommer det inte ge nämnvärd verkan.

Musikindustin i täten

Det går framåt hela tiden, om än sakta. Under förra året började det dyka upp tjänster som är attraktiva: CDON slänger ut allt som har DRM, Spotify dyker upp som gubben i lådan och att Itunes slutar sälja musik med DRM är bara något av vad som hänt. Det senaste är att Spotify även ska sälja musik och flytta in i mobilen. Det sista måste ändå ses som ren galenskap när priset på mobilt bredband stiger. Det folk vill ha är förutsägbara priser och det är just där Spotify fyller en lucka. Jag inbillar mig att, om man kollar statistik på illegal fildelning, mycket av det som laddas ner är musik som knappt går att hitta i butik. Låtar som har betalt sig själv massor av gånger och som skulle ge vinst även om dom såldes för 50 öre.

Filmindustrin ligger efter

När det kommer till film ser det inte ljust ut. Här krävs att man tänker om helt, det är främst två saker man måste ha förstå:

  • Så länge jag kan få filmen på DVD så går det att göra en kopia. Därför är all typ av DRM på nätet bara kontraproduktivt eftersom det förstör för dom som vill betala för sig.
  • En nedladdad film är inte en film som aldrig köptes, det är en film som aldrig  hyrdes. Dom flesta ser bara aktivt på en film en gång. Med det menar jag på bio, hyr den eller passar den när den går på TV. Jag menar att man till exempel inte slötittar på den i brist på annat.

Med en enkel tjänst och rätt pris kan man alltså utan problem ta död på Piratbay och andra torrentsidor. Tänk dig en sida på nätet där du inte behöver ha ett konto och alla filmer har ett nummer. Du skickar bara filmens nummer med SMS till en betaltjänst, får tillbaks en inloggningskod eller en länk på e-post eller SMS och kan ladda ner filmen – självklar med Bittorrent som är något av det smartaste som uppfunnits. Priset bör dessutom vara lägre än hyrfilm eftersom man slipper många extra kostnader. Sen är det bara att kolla på den med datorn, bränna ut den till DVD-spelaren eller flytta över den till en USB-sticka om man har en DVD-spelare som stödjer det. Och självklart öppna format som alla kan bygga spelare för. Det är också mycket troligt att filmen kommer att raderas efter man sett den. Vem vill spara på en massa filmer man inte kommer att se igen? När man dessutom kan ladda ner den igen om man skulle vilja det.

TV försöker men haltar fram

Det största problemet med TV är att man förväntas passa tiden. Därför dyker det upp DVD- och mediaspelare med inspelningsfunktioner i äkta VHS-anda. Flera svenska kanaler börjar lägga ut sitt eget material på nätet så man kan se ”repriser”, och man kompenserar fildelningen med att bara ligga några avsnitt efter populära amerikanska serier isället för hela säsonger. Men när fler spelar in, eller fortsätter fildela, minskar intäckterna från TV-reklam. Frågan är när vi får se dom stora bolagen skapa TV-serier i första hand för nätet. Att sälja direkt till slutkonsument torde vara framtidens melodi.

Hoppa högst upp på sidan