Är billigt detsamma som bra?
Nyligen körde Microsoft en ny reklamserie där man får följa bl a Lauren på sin jakt efter en ny bärbar dator. Eftersom jag själv just gjort samma resa vill jag dela med mig om hur jag tänkte. Och varför det till sist blev en MacBook.
I samma veva som Lauren letar sin dator får vi höra från Microsoft vd Steve Ballmer att Apple bara är en förklädd PC för 500 dollar extra. Jag har inte arbetat jättemycket i Windows Vista, men min erfarenheter från XP och Linux är mer än nog för att bedömma ett operativsystem. Och även om man utesluter det får man mycket mer än bara en logotyp för pengarna.
Mina krav på en ny dator
Jag vill ha en liten smidig dator att ta med mig. Sen ett tag tillbaks hade jag funderat på någon form av netbook som komplement till den min gamla stationära HP som jag lagt allt för mycket pengar på att uppdatera med ny hårdvara. En netbook och en ny processor till den stationära. Men när jag summerade kostnaden och multiplicerade med krånglet att ha två datorer och allt det innebär så bestämde jag mig för att skaffa en ny ”riktig” bärbar. Här börjar min resa och jag utgick ifrån tre krav:
- Den ska vara bärbar, alltså inte överdrivet tjock och en skärm på 15 tum eller mindre. Upplösningen är det viktiga här.
- Den ska se OK ut. Seriöst, det borde vara skottpengar på vissa datordesigners.
- Jag vill klämma på den innan köpet och kolla alla detaljer som inte går att se på bilder. Alltså måste den finnas i en butik nära mig, då kan jag dessutom få hjälp öga mot öga om det dyker upp något garantifel.
Jag letade på nätet och besökte flera datorbutiker, inklusive min lokala machandlare. Det resulterade i två alternativ på 13 tums datorer på Siba respektive Elgiganten som jag redan förträngt märkena och modell på. Det kan varit LG och HP men jag hittar inte igen dom på webben, vilket bara det är ett dåligt tecken. Båda hade ungefär samma prestanda och storlek som Apple vita MacBook för 9 500 kr och priset skilde knappt hundralappen. Men vid en närmare granskning så var mervärldet hos Apple väldigt högt. Båda dom andra datorerna levererade med en stor och klumpig eladapter och släde för CD / DVD. Appler i sin tur har smidig eladapter med magsafe, slot-in för CD / DVD och stor styrplatta som fungerar som musknapp och med multi touch. Den enda nackdelen är anslutningen för extern skärm – det finns fortfarande ingen vettig kabel för displayport.
Billigt är inte detsamma som bra
Nu var jag en väldigt aktiv konsument. Jag visste vad jag villa ha och sökte av marknaden. Det är tyvärr någonting dom flesta inte är. I Sverige, och säkert i världen i övrigt, har vi blivit itutade att billigt är det samma som prisvärt. Ta bara som exempel vart enda år när PRO går ut och köper en matkasse där dom dyra butikerna blir uthängda, utan att man beakta andra faktorer som ordning och personalens bemötande.
Foto: madaboutasia
Jag vill därför dela med mig av någonting man alltid kan utgå ifrån. Ska någonting utföras kan man välja mellan bra, billigt och snabbt. Betygsätt alternativen från ett till tio där summan får aldrig bli mer än 20. Tänk dig att du ska bygga ett hus, du kan göra det själv och det blir billigt, med det tar tid och bli säkert inte lika bra. Eller så köper du in en entreprenör, det går snabbare och blir bättre gjort. Men är du dumsnål och köper den billigaste kan jag lova att det drar ut på tiden och inte alls blir lika bra som en lite dyrare. Alternativen går självklart att byta ut mot någonting som passa bättre i det enskilda faller, men principen är den samma.
Så slutade min resa
Till sist blev det en 13 tums MacBook i aluminium maxad med 4GB minne. Några tusen till för någonting som man använder flera timmar om dagen – bättre grafik, robustare yttre och mer minne – känns som ett smart drag. Att jag dessutom fick ett UNIX-baserat opertivsystem med ett gränssnitt som klår Linux (för jag hade knappast haft kvar Vista på en annan maskin) med grymma program som Iphoto på köpet, det kommer jag inte ångra.