Förslag till Spotify för att få betalande användare

Enligt rykten har Apple nobbat Spotifys applikation för Iphone – en tjänst som enbart skulle vara tillgänglig för betalande användare och många såg som katalysator för lönsamhet i tjänsten. Här listar vi några andra områden man bör satsa på istället.

Det har skrivits en del om ekonomin för Spotify den senaste tiden. Intäkterna på reklam har än så länge visat sig vara allt för dåliga samtidigt som intresset att betala för tjänsten varit mycket svagt. Mervärdet för Premium har helt enkelt varit för lågt – dom flesta användarna är tydligen nöjda med att musiken avbryts med jämna mellanrum och lite bättre kvalitet på ljudet har inte lockat. Även om Apple nobbat kommer vi antagligen få applikationen för Android, Symbian och Windows Mobile. Men det finns mycket annat som går att locka över användare till Premium med.

Premium - Spotify

Öppet API för tredjepartsutveckling

Spotify har redan ett öppet API (The libspotify C API package) för tredjepartsutvecklar. Men för att få genomslag måste resultatet bli lika enkelt att använda som Addons för Firefox. Når man hit kommer Spotify som tjänst att utvecklas med raketfart.

Inbäddad spelare för webbsidor

En smart funktion i Spotify är möjligheten att skicka länkar till låtar och spellistor som en länk. Men för att lyssna på det måste mottagaren även ha ett konto och jag flyttas dessutom från webbläsaren till Spotify för att lyssna. Ta det här lite längre och släpp en snygg inbäddad spelare för Facebook och låt även användarna utveckla egna för Wordpress med mera via API:t – tänk Youtube. Nu kan alla, med eller utan konto, lyssna på låtar som betalande användare delar med mig av.

Vad gillar andra som gillar det här

Hjälp mig att hitta ny musik. En självklar funktion som finns hos andra tjänster och inte behöver beskrivas närmare.

En enkel inbyggd community

Ge alla användare möjlighet att dela med sig av spellistor med vänner direkt i programmet. För betalande användare går det att skriva kommentarer – övriga kan enbart läsa dom.

Synkronisering för spelning offline

I applikationen för Iphone finns möjligheten att lyssna utan uppkoppling genom att spara ner låtarna från spellistor lokalt. Ge användare med Spotify Premium den här möjligheten även i datorn, så vi kan använda tjänsten utomlands eller på resan utan en massa krångel eller dyra räkningar.

Ljudböcker

En stor grupp lyssnare är dom som inte lyssnar på musik utan böcker. Men böckerna är dyra så många säljer begagnat eller lånar på bibliotek istället. Biblioteken har även länga försökt låna ut online vilket har krävt att man varit uppkopplad. Kombinera det här med möjligheten för spelning offline och det är en given vinnare. Här kan man säkert hämta in ännu mer pengar genom att ta antingen ta betalt extra per bok eller genom att erbjuda det som en tilläggstjänst – till exempel Spotify Books för 49 kr / månad.

Sammanfattningsvis är det viktigaste att skillnaden mellan att betala och inte är så stor att användaren väljer betaltjänsten. Om extrafunktionerna delvis når även icke betalande, blir det en demonstration som lockar fler och fler att betala för sig. Konstant utveckling av nya tjänster är ett måste för att inte tappa användare till konkurrenterna. Ett öppet API underlättar innovationer på ett sätt som inte går att förutse – tänk Facebooks barndom kontra hur det ser ut idag.

Uppdaterat

Det många aldrig trodde skulle hända har nu hänt – Apple godkänner Spotify för Iphone! Det bekräftar till exempel en av Spotifys grundare Daniel Ek på Twitter den 27 augusti 2009. Vi hoppas trots det att vidareutvecklingen för datoranvändarna tar fart, eftersom det är där den stora gruppen användare finns.

Uppdaterat

Nu tar Spotify musiken offline även för datorer, likadant som det är på Iphone och Android, rapporterar Computer Sweden. Det är bara att välja Available Offline på spellistor om man har Premium. Mer information finns hos Spotify.

Hoppa högst upp på sidan