Öppnar Mac mini med HDMI för Blue Ray?

När Apple nyligen byggde in ljud via mini displayport var steget inte långt för att integrerar HDMI direkt i hårdvaran – vilket man nu gjort i senaste Mac Mini. Det här kan vara grunden för ytterligare förändringar såväl i hårdvaran som mjukvaran.


Att Mac mini blev populär som mediacenter och server var knappast vad Apple tänkt sig – vid förra uppdateringen köpte man delvis läget och släppte en version specifikt för serverbruk. När man nu uppdaterar designen och bygger in HDMI får vi genast känslan av att man går fullt ut – vardagsrummet är där nya Mac mini hör hemma.

Även om Apple vill sälja tv-serier och film via Itunes är det mediaindustrin som styr – eller snarare stretar emot. Försöket med Apple TV blev definitivt en flopp för alla utanför USA – det här kan därför vara Apples försök att ta sig in i vardagsrummet på allvar även i övriga värden. Istället för att förhandla om rättigheter i olika länder riktar man kanske in sig på att sälja hårdvara – Mac Mini är ändå väldigt prisvärd om man jämför med andra mediacenter på marknaden. Men ett krav för att slå sig in på allvar är stödet för Blue Ray – vilket i princip kräver HDMI och kopieringsskydd med HDCP.

Steve Jobs har tidigare kallat Blue Ray ”a bag of hurt” samt sagt att man avvaktar tills formatet tar fart på marknaden. Om vi någonsin får se Blueray i Apples hårdvara återstår att se – att fler modeller kommer levereras med HDMI kan vi dock vara ganska säker på. Apples val av mini displayport har knappast varit ett positivt för användaren – avsaknaden av vettiga kablar för att ansluta bildskärmar med är en lång följetång här på Macbloggen.

HDMI är dock inte helt nytt i sammanhanget eftersom Apple TV redan använder det. Vi kan garanterat räkna med en uppdaterad version av den med nytt gränssnitt. I samband med Ipad och namnbytet av operativsystemet till I OS blev det tydligt att det även hör hemma utanför telefoner. Kanske får vi även se det som komplement eller ersättning till Front Row och Dashboard direkt i Mac OS X.

Uppdaterad!

Allt om Mac har spelat in en Förhandstitt på nya Mac mini där man bland annat visar hur man byter minne och jämför med den gamla modellen.

Hoppa högst upp på sidan