Macbloggen i Safari

Välkommen till Macbloggens senaste inkarnation

Lite drygt ett år gammal är det dags att släppa en ny layout av Macbloggen. Vi i redaktionen har stött och blött vad vi vill göra, analyserat besöksmönster och till sist byggt en nästan helt ny sajt.

Något man som sajtägare måste vara medveten om, och som vi också emotsåg, är att det är stor skillnad på hur man planerar att driva en sajt, och hur det verkligen blir. Efter ett drygt år och ett par hundra publicerade artiklar börjar vi få grepp om både hur vi själva använder sajten och hur du som besökare använder den.

I den vetskapen gör vi förändringar som syftar till att göra upplevelsen ännu bättre.

Ny teknik och ny struktur

Hela sajten är baserad på den senaste version 3.0 av publiceringsverktyget Wordpress som släpptes 18 juni 2010. Den versionen är en gigantisk förändring jämfört med den tidigare, och vi har arbetat parallellt med utvecklingen av Macbloggen som utvecklingen av Wordpress 3 har fortskridit. Tack vare flera nya funktioner i WP3 kommer vi kunna förverkliga flera idéer vi haft om hur Macbloggen kan utvecklas i framtiden.

Själva sajten är helt byggd i HTML5 med stora inslag av CSS 3 vilket gör att utseendet på sajten skiljer sig åt en aning beroende på om man använder en webbläsare som har stöd för de nya teknikerna eller inte. Eftersom det här är en macsajt har vi valt att prioritera Webkit (som används i bland annat Safari och Chrome) i första hand. Webkit är den webbläsarmotor som driver utvecklingen just nu, och som har stöd för massor av roliga nya funktioner.

Även Geckoläsare som Firefox har stöd för en hel del av de teknikerna vi använder, men inte riktigt lika mycket.

Vi kommer att publicera samtliga videor i de format som stöds av Safari, Firefox och Chrome.

Strukturen på sajten är utbyggd och presenteras på ett nytt sätt med en ny meny, men också genom att vi har puffar till artiklar på ett nytt sätt. Vi har även byggd in en ny typ av klassificering av artiklarna så att det går att sortera dem mer noggrant. Till varje artikel finns också mer metadata som ska underlätta när du avgör om artikeln är intressant för just dig. Dels har vi satt en teknisk svårighetsgrad på artikeln, och dels har vi angivit hur lång tid artikeln kommer ta att läsa. Allt för att underlätta.

Anpassad för fler mobiler och högupplösta skärmar

Vi har tidigare haft en Iphoneversion av sajten, men nu har vi jobbat igenom den ännu mer utseende- och funktionsmässigt. Den fungerar fint även på andra mobila Webkitläsare som Android Browser förutom naturligtvis Mobile Safari. Dessutom är den anpassad för nya Iphone 4 med sin högupplösta skärm.

Macbloggen i Iphone

Just hög upplösning är något som man kan dra nytta av både på extremt högupplösta skärmar som Iphone 4, men även i lägre upplösningar som till exempel nya Macbook Pro om man ökar förstoringen i webbläsaren.

Macbloggen förstorad i Safari

Macbloggen förstorad

Förutom förstoringsmöjligheten är sajten också helt tillgänglighetsanpassad och fungerar väl att använda tillsammans med Voiceover.

Sammantaget ska det gå att använda sajten utan problem oavsett vad man använder för webbläsare, enhet eller hjälpmedel. Det kommer naturligtvis att kontinuerligt ske förbättringar allt eftersom vi hittar saker som kan och bör förändras.

Ny RSS för den som håller sig uppdaterad

Om du hör till den skara som använder RSS så har vi förbättrat även den delen av sajten. Det ska inte längre vara dubbla rubriker och innehållet ska vara formaterat och kunna presenteras snyggare. Om du använder vår RSS för återpublicering kan det vara läge att kolla så att inte något beter sig konstigt på din sajt.

Hittat något fel eller något konstigt?

Naturligtvis räknar vi med att ha en del barnsjukdomar. Förhoppningsvis hittar vi dem själva och åtgärdar dem så fort som möjligt, men skulle det vara något som slinker igenom så går det utmärkt att göra oss uppmärksamma på det. Vi lovar att göra det bästa för att jämna ut eventuella skavanker.

Hoppa högst upp på sidan