Torsdag 8 april 2010 kl. 19.00 presenteras nya OS4 av Apple

Vad kan vi förvänta oss, och vad vill vi ha? Här är några saker som vi gärna ser i uppdateringen.

En av de saker som det pratats mest om sedan senaste operativsystemet kom är multitasking. Här råder det viss förvirring, och det kan vara bra att börja med att reda ut begreppen.

Multitasking är när flera program (eller processer) körs parallellt och delar upp processorkraften mellan sig. Antingen att man allokerar en viss del av processorn som då blir upptagen oavsett om den används eller inte, eller att operativsystemet delar ut processorkraft dynamiskt. Det senare är den modell som används i Darwin och därmed i Mac OS X och Iphone OS.

Redan idag fungerar det här både i Iphone, Ipod touch och Ipad. Men bara för program tillverkade av Apple.

Program som körs i bakgrunden i Iphone

Bakgrundsprocesser angivna med en färgad inforad i Iphone.

Bakgrundsprocesser för tredje part

Behovet för att köra program i bakgrunden är egentligen ganska begränsat. Kokar man ner det så finns det bara två saker man vill kunna få program att göra simultant med andra.

  • Spela musik (eller annat ljud)
  • Läsa av positionen via GPS

I den första kategorin hamnar bland annat Spotify, Wunder Radio och alla andra internetradioappar. I den senare hamnar till exempel Runkeeper, Trails och andra program som sparar hur du rör dig och när.

Det här borde Apple utan problem kunna erbjuda tredjepartsprogram via en central motor som låter ett program accessa antingen den ena eller båda funktionerna åt gången. Man skulle alltså tillåta en internetradioapp att spela musik i bakgrunden, och om man startar ett annat program som spelar musik så slocknar det första och det nya tar över. Alternativt att användaren får en pop-over på samma sätt som när ett program vill ta del av GPS-data, och användaren får välja vilket program som ska köras.

Samma sak för att ta del av positioneringsdata.

Gränssnittet för att styra bakgrundsprocesser

Redan idag har Apple ett gränssnitt för att visa bakgrundsaktiviteter som är av intresse för användaren. När man har internetdelning påslaget syns det som en blå förlängning av systeminformationen i överkant på skärmen. Om ett samtal är igång är den istället grön.

Det här kan man lätt utnyttja till att visa vilket program som just nu använder bakgrundsprocesser, och genom att trycka på inforaden aktiverar man programmet. I exemplet nedan har jag gjort inforaden lila.

Spotify körs i bakgrunden på Iphone

Spotify spelar musik i bakgrunden.

Att man skulle göra någon typ av exposé som i Mac OS X, vilket rapporterats av Apple insider och IDG, tror jag skulle vara både dåligt, krångligt och inte likt Apple. Jag tror inte heller att mer än ett program per funktion (musik, GPS) kommer tillåtas köras åt gången.

Batteritiden är bland det viktigaste

Det räcker med att prova att köra ett program som Runkeeper aktivt i ett par tre timmar så har man dragit ur merparten av batteriet. Jag provade själv och gick från fulladdat till rödmarkering på tre timmar i centrala Berlin. Att tro att Apple skulle tillåta den typen av dränering av batteriet är högst osannolik.

Övriga funktioner som bland annat Winterkvist tar upp är trådlös synkronisering, möjlighet att gruppera program i mappar och liknande vilket jag tror mindre på. Det är allt för mycket teknikfreak över det. Justeringar i Mail så man kan ha en enda inkorg är i princip bekräftat redan, så det är ingen högoddsare.

Ichat är ett program jag skulle vilja ha på telefonen, men frågan är om man verkligen skulle använda det. Det kanske blir mer använt på Ipad, och kommer att komma som universal av den anledningen.

Veckovy i kalendern vore däremot otroligt värdefullt. Att det inte finns idag är mycket konstigt. Listan på händelser i månadsvyn blir – om man har tur – två rader hög och i dagsvyn får man ingen överblick. Veckonummer och röda dagar vore skönt om det fanns också, men det tror jag inte alls kommer (någonsin).

Men svaret får vi kl. 19.00 den 8 april.

Hoppa högst upp på sidan