Youtube-export och skärminspelning

Nu har ryktena blivit tätare och tätare om nästa version av Mac OS X. Bland de senare har det varit fokus på den – enligt ryktena – omgjorda och uppdaterade Quicktime player. Men vad kan man egentligen dra för slutsatser av dem?

För att sammanfatta det hela så ska alltså den nya Quicktime player X inte längre ha ett pro-läge, utan ha stöd för vissa pro-funktioner från start. Man kan gissa sig till att motsvarande Dela-menyn i Imovie kommer att finnas, och att mängder av proffsfunktioner är borttagna. Enligt de senaste rapporterna från Appleinsider kommer man kunna spela in skärmen, och en Youtubepublicering kommer att vara inbyggd också. Liknande den koppling till Facebook som idag finns i Iphoto.

Quicktime X

Quicktime player X enligt Appleinsider

Några gissningar borde vara på sin plats

Rimligtvis kan vi anta att Quicktime player, gränssnittet mot QTkit, som Apple tillhandahåller kommer att förändras. Frågan är om det kommer att bli en separering av de basfunktioner för uppspelning och amatörredigering med viss exportmöjlighet och de proffsmöjligheter som Quicktime pro erbjuder idag. Kan vi kanske få se en ny proffsprodukt som är dagens Quicktime pro fast ännu mer utbyggd. Apple erbjuder inte något program som klarar av att fullt ut utnyttja alla funktioner i Quicktime, utan man är hänvisad till program som Livestage pro eller att själv programmera mot QTkit.

Att skripta med SMIL är extremt odokumenterat, och saker som borde vara relativt enkla att skapa – som sprites och länkspår (href-track) – kräver långvarigt googlande och i slutändan Xcode om man vill behålla kontroll över komprimeringen i video- och ljudspåren.

Kanske ett kompletterande program till Final cut studio. Varför inte köpa upp Livestage pro, rent av?

Google och Apple tillsammans

Den andra delen är att Apple, tillsammans med Google via Youtube, håller på att krossa flash som videobärare på nätet. Sedan första generationens Iphone har Apple arbetat tillsammans med Google för att ta hela Youtubebiblioteket till MPEG-4 AVC (h264). I och med QT X-exporten direkt till Youtube kan vi se frukten av det arbetet börja skönjas.

När Youtube nu går över till HD så är det AVC-format, och Apple TV har stöd för Youtube och HD. Iphone har stöd för Youtube och nya generationen ryktas ska ha stöd för HD. Hela videobiblioteket i Itunes är AVC och merparten är eller kommer att bli HD.

Går vi tillbaka till lanseringen av Quicktime 6 så riktade Apple in sig på att stödja och uppmuntra användningen av öppna format, och man introducerade MPEG-4 som ersättare för Sorenson 3. Efter det har man från Quicktime-teamet arbetat i tysthet för att övertyga hela videobranschen om att MPEG-4 är vägen att gå i framtiden. Med AVC (h264) och det ökade stödet för mobiler i 3gpp har det visat sig vara mödan värt.

Video i webbläsaren

Nästa stora steg för att slutgiltigt ta död på flashvideo stavas HTML 5 och <video> och <audio>. Nu när Safari via Webkit sedan version 3 har stöd för de taggarna, och Google Chrome naturligtvis också har det genom användandet av Webkit så är det bara en fråga om tid och support från alla sajter som vill ha en plats i din Iphone eller annan Webkitbaserad mobilläsare innan vi ser flash dö sotdöden.

Redan idag har Aftonbladet, Expressen och DN sina webbteveprogram publicerade som MPEG-4 med full kompatibilitet med Iphone. Att man fortfarande kör flash i desktop-webben handlar snarare om gammal vana än om pragmatism.

Hoppa högst upp på sidan