Att surfa utan att se

Fredrik Ahlkvist lär oss hur en sajt ska vara

Som webbdesigner kan man vinna massor på att strukturera innehållet på webbplatser logiskt. Inte bara för besökare med fullt fungerande sinnen, utan även för sökmotorer och funktionsnedsatta. Men hur möter en synskadad en webbplats, och vad är det vanligaste felet webbdesigners gör?

Fredrik Ahlkvist är helt blind och har varit synskadad hela livet. Han har i och med det en helt annan bild av världen och hur den presenteras för honom än vad seende har. Det område som vi, när vi träffas, pratar mest om är webben.

Fredrik Ahlkvist

Fredrik Ahlkvist

Just nu arbetar Fredrik på Handikappförbundet där han är projektledare för att ta fram en testmodell för att prova och utvärdera tillgänglighet av produkter och förpackningar. Idag finns inte något allmänt sätt att varken mäta tillgängligheten eller utvärdera produkter under utveckling. Det vill man ändra på, och ta fram en europastandard för mätning, utvärdering, test och godkännande av produkter. Det är det arbetet Fredrik just nu håller på med.

Att arbeta med en så stort projekt med massor av inblandade parter kräver en hel del resande, och också kommunicerande via nätet. Att använda dator är helt självklart, och att använda en bärbar är naturligtvis det lämpligaste.

– Sen jag började använda laptop så är nog det största problemet att de blir så himla varma. Men jag behöver ju inte skärmen, så stänger man av den så spar man en del batteri i alla fall.

För att använda datorn har Fredrik en skärmläsare som läser upp det som är i fokus på skärmen. Han navigerar med tangentbordet helt och hållet och har massor med snabbkommandon som är skräddarsydda för att automatisera hans arbete.

Webben via tangentbordet

För att navigera på webben är det ibland lite klurigt att ta sig runt på sajterna. Vissa är helt obegripliga att förstå utan det visuella, och sådana sajter använder Fredrik inte alls. Det går helt enkelt inte.

– Att inte sajterna har beskrivande länktexter är nog det mest irriterande. Att få ”läs mer” uppläst tiotals gånger för varje sida man landar på kan få vem som helst att bli irriterad.

Jag frågar hur han tycker att man borde bygga navigeringen för att det ska bli så lättnavigerat och bra som möjligt. Efter att ha studerat rekommendationer i bland annat 24-timmarswebben och WCAG där man rekommenderar användandet av attributet accesskey för vissa länkar så är jag lite fundersam över hans inställning till det. Speciellt som WCAG 2 och HTML5 inte tillåter accesskey.

– Nej, jag tycker inte man ska använda det. Det är ofta jag får en krock mellan skärmläsningsprogrammets kortkommandon och sajtens.

– En annan sak jag tycker att man ska vara noga med är att använda rubriktaggarna vettigt. Tänk på att de beskriver typen av innehåll, och att jag kan skumläsa en sida genom att filtrera innehållet baserat på hn-taggarna.

Vanliga fel av designers

Utöver att tänka på strukturen och länktexterna så tycker Fredrik att man ska se till att interna länkar leder direkt till artikelns början. Alltså att man sätter ett ankare på artikelns rubrik (eller strax innan), och ser till att länken till artikeln har ankaret i sig. På det viset landar man direkt på artikeln man vill läsa, och slipper navigera förbi menyer och annat innehåll ytterligare en gång.

Alternativt kan man ha en ”Gå direkt till artikeln”-länk högst upp på sidan, så man snabbt kommer till rätt innehåll.

– En sak som också är vanlig är att inte lägga en label-tagg till formulärfält, vilket gör att formuläret blir fullständigt oanvändbart för mig. Den ska också ligga före inputoch ha en for="id" så att det går att koppla samman formulärfältet med rubriken.

– Men viktigast är att se till att ha en logisk struktur på innehållet, och att man märker innehållet med rätt taggar. De finns där av en anledning.

Hoppa högst upp på sidan