Tummen upp för Facebook och Open Graph?
För ungefär en vecka sedan presenterade Facebook Open Graph och en vidarutveckling av den populära gilla-knappen. Med det här tar man ett stort steg mot hur internet kommer se ut framöver.
Att låta besökare sprida länkar från en webbsida med en knapptryckning, eller att skapa en speciell fan-sida på Facebook, är ett självklart sätt för marknadsföring. Det Mark Zuckerberg presenterade på f8 kan vid första anblicken se ut som en sammanslagning av dessa – man blir inte längre ett fan utan man gillar någonting. Dessutom behöver inte sidorna man gillar finnas i Facebook utan det kan vara en vanligt webbsida. Det här är smart eftersom vi redan är van att klicka på tummen.
Mark Zuckerberg på f8 den 21 april 2010
Frågan man måste ställa sig är hur man ska koppla sin webbsida till Facebook: Ska besökaren gilla min blogg och dela enskilda artiklar? Ska besökaren gilla min butik eller gilla enskilda produkterna? Det här beror på många faktorer och är absolut inte någonting man ska ta enkelt på. Fördelen med att gilla är bland annat att det kan komma upp som förslag hos andra vänner under en lång tid, medan en delad länk snabbt kan försvinna i bruset. Fördelen med delade länkar kan vara att dom är tydligare medbild och text samt att det går att skriva egna kommentarer i anslutning till publiceringen.
Under ytan hittar vi Open Graph med ett enkelt API för utvecklare, vilket presenteras av Brat Taylor från Friendfeed, som nu ägs av Facebook. Det är här dom stora förändringarna finns – möjligheterna att kommunicera med Facebook är i stort sett obegränsade. Utvecklare och personliga sidor är det man fokuserar på, och man undviker att prata om sin gigantiska databas som fylls snabbare än någonsin. Det krävs inte att man bär foliehatt för att föreställa sig hur det här kan användas.
Vad det här kommer resultera i är svårt att veta – anpassade webbtidningar efter mina intressen eller riktad reklam. Kanske blir gilla även en konkurrent till sidor som Digg och Pusha. Oavsett om du är utvecklare eller bara nyfiken rekommenderar vi de 40 minuter det tar att se presentationen.
Känner du dig orolig för vad det är för information du delar med dig av? Ta en titt i Sekretessinställningar -> Applikationer och webbplatser under kontomenyn. Här finns det många rutor man kan vilja avmarkera, särskillt under vad dina vänner kan dela med sig av om dig.