För dig som använder webbtjänster hela dagarna
Istället för att ha drösvis med flikar i webbläsaren så kan man skapa ett eget program för varje sajt. Fluid gör dig till programmakare utan att du behöver skriva en enda rad kod.
En sak som Google tryckte hårt på när de lanserade sin webbläsare Chrome var att varje flik var helt isolerad från de andra flikarna. Det får till följd att om en flik hänger sig så dras inte resterande flikar med i fallet. Bra idé som har smittat av sig till de övriga webbläsartillverkarna.
Men för att skilja olika webbsidor man har öppna samtidigt åt ännu mer kan man skapa en Site Specifik Browser (SSB). Den fungerar som ett fristående program vars uppgift är att enbart visa en specifik sajt. Till det använder man förslagsvis det utmärkta programmet Fluid.
Enkelt och snyggt
Att göra en SSB i Fluid är inte krångligare än att starta programmet, skriva in sajtens adress, välja en bild till ikonen (om man vill) och sedan spara.
Man får då ett helt fristående program som man kan välja olika utseende och betende för. Till exempel att fönstret ska visas som ett flytande, transparent fönster ovanpå andra fönster på skärmen. Eller att det ska ligga som ett menyradsobjekt som skjuts ut när man klickar på det.
Det här är mycket användbart för sajter som man antingen hänger på kontinuerligt under dagen (som Facebook), eller sajter som har en funktion som liknar ett vanligt skrivbordsprogram (som Mobileme).
Webbläsaren blir friställd till regelrätt surfning, och inte så minnesslukande med massor av flikar där tunga javascriptprogram körs och slöar ner programmet. Man får också en tydligare uppdelning mellan arbetsuppgifter, tycker jag.
I och med Safari 4 i 10.6 så verkar det som att funktionen kommer att finnas inbyggd, men varför vänta tills dess? Fluid underlättar verkligen vardagen.