Snabba upp webbdesignen med Less
En motor som har blivit populär bland Ruby on Rails-utvecklare är CSS-kompilatorn less. Fram till nu har den varit lite för svårtillgänglig för webbdesigners som arbetar med grafiska verktyg. Men med introduktionen av Less.app kommer fler att kunna använda den mycket lättare.
Bland de saker som är grundläggande för ett skriptspråk finns variabler. Nu kan man i och för sig inte kalla CSS för ett skriptspråk, men ett så pass vanligt och omfattande märkspråk borde trots allt ha möjlighet till just variabler. Många utvecklare bygger egna ramverk för att kunna implementera variabler i koden, för att sedan kompilera CSS-filer som webbläsaren förstår.
Less.app gör egentligen samma sak, men den sköter det utan att formgivaren eller utvecklaren behöver bekymra sig om det.
Det hela är faktiskt väldigt enkelt. Man lägger till mappar i programmet som ska bevakas, och sedan sköts kompileringen av less-filerna till CSS automatiskt eller manuellt.
Fördelen med less är att man förutom tillgången till variabler kan skriva mindre mängd kod. Det blir helt enkelt mer snabbjobbat att skapa en CSS-fil med less.
Man deklarerar variabler i början på dokumentet genom att använda syntaxen @variabelnamn: värde;
. Ganska lik vanlig CSS-syntax. Tyvärr har man valt att använda snabela som variabelprefix, vilket innebär att CSS 3 media queries som @media screen and print {}
kommer att förstöras vid kompilering. Man hade önskat att något annat tecken hade använts istället. Kanske dollartecken som är vanligt i andra skriptspråk.
Förutom inkompatibiliteten med media queries är less och Less.app riktigt bra verktyg för att kunna jobba mer flexibelt med CSS.
Less.app är gratis och kan hämtas på Incident57:s produktsajt. Syntaxen för less finns beskriven på utvecklarsajten, och är lätt att komma igång med.