Strunta i Explorer 6 på ett finurligt sätt

Det börjar bli dags att överge Internet Explorer 6 nu när den dels är åtta år gammal, och dels att version 8 är på väg att släppas. Att hålla fast vid kompatibilitet med en så omodern läsare som dessutom är två generationer gammal verkar mest knäppt. Så hur kan man då strunta i den på ett sätt som inte helt och hållet förstör sajten?

En bra lösning är att göra som vi gjorde när det var dags att släppa stödet för version 4-läsarna i början på årtusendet. Då var det övergången från tabeller i layouten till CSS som var den stora förändringen, och vi genomförde den genom att dölja CSS:en helt och hållet för alla läsare < version 5. Sajten presenterades då i en rå oformaterad form för de äldra läsaren. Fortfarande användbar, men inte så snygg.

Nu är det dags att göra samma sak igen. Men IE6 har trots allt stöd för CSS (om än knapphändigt) och Javascript (om än måttligt), vilket för att vi måste förlita oss på andra metoder. Några som gjort slag i saken är The Rissington podcast som har använt sig av ”conditional comments” på ett finurligt sätt för att leverera CSS till samtliga läsare förutom IE6.

Skärmdump på kod från sajten

Den första kommentaren säger åt alla versioner av IE att strunta i länken. Alla andra läsare läser den. Den andra kommentaren säger ”om IE har version 7 eller högre” ska länken läsas. Observera att det är samma länk som den ovan, plus ett speciellt IE7-stylesheet som det länkas till. Den sista kommentaren säger ”om IE har version 6 exakt” så ska länken läsas.

I och med det kan man göra ett tomt CSS-dokument som man länkar till åt IE6. Snyggt, smart och enkelt.

Hoppa högst upp på sidan