Sammanfattning av det intressantaste i OS 3

Många av de rykten som förekommit om MMS, klipp-och-klistra och push-notiser visade sig vara riktiga. Inte helt otippat, kanske. Men några intressanta uttalanden kom också.

Iphone

Den återkommande frågan om flash kommer att komma till Iphone fick ett klart och tydligt svar – Nej!

The next question concerns Flash, and Schiller says they have no announcements about Flash today. But Forstall says that HTML 5 video is supported, as well as h.264. There’s now HTTP streaming for audio and video: ”We actually think there are a lot of great video solutions for a single clip and live streaming solutions.”

Med det här uttalandet står det helt klart att Apple aldrig kommer att tillåta flash på telefonen. Ett ganska underbyggt beslut med tanke på att den främsta användningen av flash, alla kategorier, är audio och video. Att då gå HTML 5-vägen med <video> och <audio>-taggar är helt klart ett mer framtidssäkert val.

Utökade blåtandsprofiler

En sak som i princip alla andra telefoner har är möjlighet att använda telefonen som modem via blåtand. Iphone har inte en speciellt avancerad blåtandsprofil (funktionsstöd för blåtand), vilket har gjort att det i princip inte fungerat att använda den till något annat än headsetet.

Nu verkar det som att OS 3 kommer att tillföra en utökad profil som tillåter mycket mer. Bland annat att använda mobilen som modem.

Annat man kan förvänta sig

Förmodligen kommer vi att få se ett släpp på WWDC i sommar. Kanske tillsammans med en ny version av hårdvaran. Det blir nämligen tvåårsdagen för första generationens Iphone i sommar, vilket innebär att AT&T-kunderna i USA som bundit sig i 24 månader blir fria sitt abonnemang. Dags för nyköp, alltså.

Antagligen kommer det bli fler kopplingspunkter mot Mac OS X server 10.6 med kalender och e-post. Kanske fler möjligheter till synkronisering mellan dator och telefon för anteckningar, röstmemo (som också kommer som standard i OS 3) och kanske även mot andra telefoner.

Hoppa högst upp på sidan