Antipiratbyrån lanserar virtuell rättsplats

Idag börjar den kontroversiella IPRED-lagen att gälla. Med den ska skiv- och musikindustrin kunna begära ut uppgifter om misstänkta illegala fildelare baserat på ip-nummer, för att kräva ersättning.

I samband med den nya lagen lanseras nu iPred Fileshare Court av Antipiratbyrån, en virtuell rättsplats där ersättningskrav och bevis presenteras.

– Vi får ut användarens e-postadress från bredbandsleverantören, berättar Henry Lindén från Antipiratbyrån. Sen skickar vi ett mail med inloggningsuppgifter och en länk till webbsidan.

Domare

Efter att ha loggat in på iPred Fileshare Court kan man titta på skärmdumpar med ip-nummer och vilka filer man laddat ner, ta del av logglistor från leverantören i textformat och ställa frågor till en virtuell domare (ungefär som IKEA:s Fråga Anna). Man kan även betala sina böter antingen med kreditkort, PayPal eller SMS.

– Det är ett naturligt steg för oss, fortsätter Henry. Vi har länge anklagats för att inte ta till oss ny teknik men kan äntligen bevisa motsatsen. Att skicka allt detta fysiskt land och rike runt skulle dessutom både ta tid och vara onödigt dyrt.

Uppdaterad

Naturligtvis var inte det här sant. Det var första april när vi publicerade, och helt uppenbart var det ett uppskattat skämt. Vi fick en klart ökad trafik till sajten, och vi kom med på listan över årets aprilskämt. Det finns också en uppföljning med en krönika av Nisse Wångstedt.

Hoppa högst upp på sidan