Phonegaps sajt

Bygg appar till Iphone med HTML, CSS och javascript

Är du bekant med webbdesign men känner att steget till objective-C är lite väl långt finns räddningen i Phonegap. Det är en mall till Xcode och ett javascript-API för några av funktionerna i Iphone och Ipad.

Webbappar i all ära, men den svåra delen med dem är att på ett enkelt sätt kunna ta betalt för dem, och kunna få spridning på dem. Något som Appstore är fenomenalt bra på. Lösningen är att ta det bästa från båda världarna och dra nytta både av enkelheten med att använda HTML, CSS och javascript och distributionsmodellen och betalningsmöjligheterna i Appstore.

Möt Phonegap

I och med version 4 av IOS stängde Apple dörren för tredjeparsverktyg att kunna kompilera körbara program. Det enda sättet att programmera Iphone och Ipad är att använda C, C++ eller objective-C för program som ska kompileras, alternativt javascript som då kan köras i Webkit.

Xcode med Phonegap igång

Det här tar Phonegap fasta på, och innebär i praktiken en mall för Xcode där en UIWebView med rätt kopplingar redan är gjorda i objective-C, och där det räcker med att lägga till sina HTML, CSS och javascriptfiler i rätt mapp för att kunna kompilera ett fullt körbart program för IOS.

Eftersom det bara är en mall som följer alla Apples riktlinjer är det inte något som riskerar att bryta mot reglerna i SDK:n, och det går utmärkt att skicka in programmen till Apple för godkännande.

Några saker bör man tänka på

Även om man tekniskt sett följer riktlinjerna från Apple så är det viktigt att läsa igenom dem och se till att man gör allt de kräver av programmet. Bland annat ska man meddela användaren att man inte har en internetuppkoppling om det krävs för att kunna köra programmet. Man får inte bara kapsla in en webbsida, utan data ska kunna lagras i telefonen och vara tillgängligt när man är utan internet. Bland annat.

Till det erbjuder Phonegap ett javascript-API som är enkelt att lära sig och att använda.

Ett mycket bra initiativ, och något som gör tröskeln betydligt lägre för den som vill börja bygga program för IOS. Dessutom finns motsvarande mallar även för Android.

Hoppa högst upp på sidan

Hoppa högst upp på sidan