Så kom det då en ny Safari

Inte speciellt otippade funktioner i Safari 4 beta som härrör till Webkit, men trots det skönt att se att de snart lanseras skarpt. Av det mest intressanta i nya versionen är, förutom uppdaterat gränssnitt, bättre sök bland bokmärken (jag har länge önskat möjligheten att få sökträffar på innehållet på de bokmärkta sidorna) och möjlighet att välja att zooma allt innehåll eller enbart texten, det som relaterar till renderingsmotorn och javascriptmotorn.

Här har man kunnat följa utvecklingen offentligt via Webkit-teamets blogg, och egentligen är inget nytt. Men i och med det här släppet så kan man räkna med att det är förhållandevis stabilt. Det känns mycket bra. Enklaste sättet att se att utvecklingen verkligen drivs av Webkit är att kontrollera de olika tester som finns på nätet. Mest intressant just nu är ACID3-testet, där Safari får full pott.

Safari 4 – ACID3

Utvecklingen av CSS går också vidare, och förutom implementeringen av CSS-animationer (som redan tidigare hittats i Iphone-versionen av Safari) så läggs också till stöd för övertoningar. För att göra en toning från ljusgrått till vitt anger man background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#eee), to(#fff)); på ett block-level element.

Övertoning med CSS i Safari 4

CSS-övertoning i Safari 4

Mer om Safari 4 kommer i Macbloggen TV avsnitt 4. Håll ut tills dess.

Hoppa högst upp på sidan