Varning för säkerhetsuppdatering!

Riskerar att förstöra skräppostfiltret i Leopard server

Den första säkerhetsuppdateringen för 2009 (Mac OS X Security Update 2009-001) av Leopard server riskerar att stoppa skräppostfiltret och antivirusfiltret helt och hållet. Har du riktig otur är det ännu fler delar av servern som stannar av. Allt beror på att en gammal version av Perl-modulen IO.bundle (1.22) skickas med uppdateringen, och den krockar med en nyare version av IO.pm (1.23).


Det är inte alla som råkar ut för felet, utan det uppstår enbart om du har installerat Perl-moduler manuellt. Exempelvis om du uppgraderat Spamassassin eller gjort en egen konfiguration av den som kräver extra moduler. Felet visar sig genom att inga Perl-program kan köras – inte ens Cpan – och launchd kontinuerligt försöker att starta amavisd som hela tiden kraschar. För mig gick processorn upp på ungefär 80 procent samtidigt som inga brev levererades till användarnas inbox.

CPU anvandning

Servern rusar upp mot 80 procent CPU.

I terminalen försökte jag att manuellt starta amavisd och jag försökte också att gå in i Cpan där, men med felmeddelandet:
 IO object version 1.22 does not match bootstrap parameter 1.23 at
/System/Library/Perl/5.8.8/darwin-thread-multi-2level/XSLoader.pm line 94.

Felmeddelande i terminalen när Perl startas

Lösningen finns, men är lite bökig

Till att börja med måste man se till att IO.bundle uppgraderas till senaste versionen (1.2301) vilket man måste göra manuellt. Själv använder jag Webmin, och där är det ganska enkelt att göra en uppgradering. Viktigt är att man inte kör make test vid installationen, för då misslyckas den.

Sedan måste man installera två versioner av Compress::Zlib inklusive de moduler som krävs av den. Även där gäller det att hoppa över make test för att inte installationen ska avbrytas. Jag installerade först version 2.015 direkt från Cpan och efter det version 1.42 manuellt.

Efter det gjorde jag även en installation av Scalar::Util och Storable vilka verkar ha tappat bort sig själva i virrvarret.

Fullt fungerande

En omstart av Postfix och sedan fungerar servern som den ska. Det är helt klart irriterande att det här ska behöva hända, och jag tror säkert att det är fler än jag som råkat ut för problemet. Nu har jag ingen helt ren och orörd server, men risken är att amavisd kan sluta fungera även på ett sådant system.

Uppdatering!

Även The Register tar upp problemet i en artikel. Det verkar vara fler och fler som råkar ut för det här.

Hoppa högst upp på sidan