Lugn och harmonisk typografi på webben

Webbdesign. Linjering av text över spalter, och mellan olika grader är viktigt för att få en lättläst och harmonisk layout. Det här är väl beprövat för trycksaker, och framför allt i tidningsproduktion. Tyvärr har webben inte lika enkla typografiska hjälpmedel som layoutprogrammen erbjuder. Trots det går det att komma långt med de medel som finns till hands.

Blytyper

Banners och annonser i HTML5

Webbdesign. Med Apples lansering av Iads till sin mobila plattform blir det allt viktigare att kunna producera annonsmaterial med tekniker som HTML5, CSS och javascript. Här går vi igenom vilka verktyg och tekniker som är mest intressanta.

Androidsimulatorn

Boagworld återvänder i version två

Webbdesign. Paul Boag, som efter 216 avsnitt av sin podcast meddelade att det var dags att lägga ned den i sin nuvarande form, har nu börjat publicera igen. Det är ett nytt format och mer video som gäller.

Boagworld web design

Korrekta och förutsägbara färger på webben

Webbdesign. Att arbeta med bilder och färger digitalt kan ställa till det om man inte är noggrann med vad man gör. Speciellt vid webbdesign kan utseendet på en färg skilja sig åt beroende på om den visas i en bild eller som bakgrundsfärg. Här går vi igenom hur allt hänger ihop.

Jämförelse mellan gamma 2,2 och 1,8

Så här får du video på webben med HTML5

Och lite hjälp av flash

Webbdesign. Med de här enkla stegen kommer vi att skapa en HTML5-sida med video som kan spelas upp i alla webbläsare oavsett plattform som har stöd för antingen äkta HTML5-video eller flash-video. På skrivbordet innebär det Safari, Firefox, Opera och Internet Explorer med flera. Mobilt innebär det i princip alla mobiler med Webkit-baserade läsare som Iphone, Android, Nokia S60 med flera.

CSS för visningen av filmbehållaren

Vänta inte med att använda CSS3

Webbdesign. Det är stor skillnad på den senaste versionen av CSS jämfört med de tidigare. Inte bara på funktionerna som specifikationen innehåller, utan även på hur den är skriven. Här reder vi ut hur du kan börja använda nyheterna redan idag. Oavsett om alla webbläsare har stöd för dem.

Skärmdump på övertoningar i CSS3

Flash har framtiden bakom sig

Webbdesign. Utvecklingen av webbläsare går klart och tydligt mot CSS 3 och HTML5. Insticksprogram till webbläsarna kommer att bli en nischprodukt och mer handla om att tillföra funktioner i själva programmet, och mindre om att bygga ut webben. Det vi ser är samma utveckling för webbläsarplugins som vi sett och ser för IE6. Bort med allt gammalt mög.

Fullskärmsvideo i Webkit