Lätt teknisk nivå

Slå på spårning av dina prylar från Apple

Guider. I och med att Apple gjorde om Mobile me till Icloud blev tjänsten Hitta min Iphone gratis. En tjänst som bland annat gör det möjligt att spåra stulna telefoner via GPS, skicka textmeddelande, spela upp ljud, låsa enheten eller radera den. Funktioner som gör livet mycket lättare om enheten försvinner – förutsatt att man har aktiverat tjänsten.

Hitta min Iphone – App Store

Medelsvår teknisk nivå

Lugn och harmonisk typografi på webben

Webbdesign. Linjering av text över spalter, och mellan olika grader är viktigt för att få en lättläst och harmonisk layout. Det här är väl beprövat för trycksaker, och framför allt i tidningsproduktion. Tyvärr har webben inte lika enkla typografiska hjälpmedel som layoutprogrammen erbjuder. Trots det går det att komma långt med de medel som finns till hands.

Blytyper

Lätt teknisk nivå

Ändra hur tid och datum visas

Guider. I och med öppnandet av Mac app store har det dykt upp massor av nya billiga program som gör livet lättare. Men ibland är dom helt onödiga eftersom funktionen redan finns i Mac OS.

Skärmdump på veckonummer i menyraden

Medelsvår teknisk nivå

Digitala bildformat och komprimering

Guider. För digitala bilder finns en uppsjö av olika format att använda för att lagra bilder. För att veta när man ska använda vilket bildformat är det bra att känna till formatets egenskaper. Då kan man välja det som är mest lämpat för just den bild och det sammanhang man ska använda bilden i.

Omsparad 200%

Avancerad teknisk nivå

Korrekta och förutsägbara färger på webben

Webbdesign. Att arbeta med bilder och färger digitalt kan ställa till det om man inte är noggrann med vad man gör. Speciellt vid webbdesign kan utseendet på en färg skilja sig åt beroende på om den visas i en bild eller som bakgrundsfärg. Här går vi igenom hur allt hänger ihop.

Jämförelse mellan gamma 2,2 och 1,8

Medelsvår teknisk nivå

Flashvideo för Plex i Mac OS X 10.6.5

Guider. I senaste uppdateringar av Mac OS täpptes flera hål i Flash Player till – tyvärr innebar det att SVT Play, Viasat Play, TV4 Play och andra plugins som spelar upp flashvideo slutade fungera.

Flash och Plex

Medelsvår teknisk nivå

Här finns installationsmaterial till datornätverk

Guider. Även om trådlösa nätverk blivit mycket snabbare och pålitligare finns det ändå gånger då kabelburen trafik är att föredra. Men för den händige kan det vara svårt att hitta rätt grejer – vi har kollat utbudet hos Jula, Biltema, Clas Ohlsson och Kjell & Company – fyra butiker som både säljer på internet och i varuhus.

Datauttag och kabel i butik

Lätt teknisk nivå

Få din Iphone att logga in automatiskt på Telias Homerun

Guider. En av fördelarna med att teckna något av de större paketen för datatrafik hos Telia är att tillgång till deras offentliga trådlösa nät ingår. Men efter en ändring av inloggningssidan hos Telia så loggar inte telefonen in automatiskt längre. Men som tur är är det lätt åtgärdat.

Automatisk inloggning på Homerun från Iphone

SVN-loggen i Cornerstone

Avancerad teknisk nivå

Så skyddar du din Iphone efter jailbreak

Ipad, Iphone. Det senaste hacket för att öppna sin Iphone för program utanför App Store, så kallat jailbreak, är löjligt enkelt. Men det innebär även ett par stora säkerhetsrisker – här visar vi hur du kommer till rätta med dom.

jailbreakme