Hur man förhåller sig till kreativitet

Står produktivitet och kreativitet i motsatsförhållande till varandra? Eller är det så att kreativitet uppstår under produktivitet? Det borde vara så.

De flesta framgångsrika personer, oavsett vad de gör, har en sak gemensamt; de producerar resultat kontinuerligt genom sin karriär. Detta oavsett om de är finansmän som Jan Stenbeck eller Donald Trump, eller i den kreativa sektorn som Jan Guillou eller Max Martin.

Det kan verka som en motsättning att både vara produktiv och kreativ. Många av de studenter jag undervisat i grafisk design har en romantisk bild av den gudomliga inspirationen som kommer att falla över dem. Den fantastiska underbara kreativiteten som bara kommer att välla fram. Snart.

Marie och Christina skissar

Naturligtvis fungerar det inte alls så. Det enda sättet att producera kvalitet är att producera mycket. Ungefär på samma sätt som man fotograferar. Det enklaste sättet att få en riktigt bra bild är att knäppa många. Sen ju duktigare man blir – alltså ju fler bilder man tagit – desto färre behöver man ta innan den riktigt bra blir tagen. Jag har svårt att föreställa mig att det finns, eller ens har funnits, en fotograf som tar en enda bild som är perfekt. Ingen film till spillo. Bara en enda perfekt bild. Knappast.

I princip alla tips jag får av framgångsrika, produktiva personer består av samma sak. Se till att arbeta. Hela tiden. Det är den enda vägen till framgång. Ju mer man producerar desto duktigare blir man, och desto bättre resultat blir det. Sen att det inte är skitkul alla gånger, eller att man är speciellt inspirerad spelar ingen roll. Se till att producera. Hela tiden, alla dagar.

Både Hjalmar och Karolina Lassbo funderar runt samma saker.

Hoppa högst upp på sidan