Så får man Mac OS X rättstavning att välja språk automatiskt

Att stava rätt har aldrig varit lättare. Skriver man dessutom inte på sitt modersmål är det för många oersättligt att ha ett hjälpmedel för det.

En mycket bra funktion i Mac OS är den inbyggda rättstavningen som alla program kan utnyttja. På så sätt slipper man olika resultat och anpassade ordlistor i vart och vartannat program. Ändrar man språk för rättstavning i ett program följer det dessutom med till alla andra. Men skriver man mycket på olika språk blir det lätt långrandigt att ändra fram och tillbaks hela tiden. Det går att lösa med det lite otydliga alternativet Multilingual som automatisk väljer rätt språk.

Multilingual

Tyvärr går fortfarande vissa program sin egen väg. Det kan till viss del motiveras i ordbehandlarna med att man kan ha flera språk i samma dokument – exempelvis i olika stycken.

I program som inte är utvecklade med ramverket Cocoa finns heller inte funktionen. Att man inte använder det ramverket kan bero på att programmet är utvecklat för flera plattformar, eller har en gammal kodbas. Förhoppningsvis kommer fler och fler program att flyttas över till Cocoa i framtiden i och med att det är den enda miljön som Apple kommer att fortsätta utveckla API:er till.

Automatiskt efter språk

Uppdaterad

Av någon anledning har den här otroligt bra funktionen gjorts om i 10.6, där det nu heter Automatiskt efter språk istället. Det innebär att man inte längre kan blanda språk i samma dokument och få all text rättstavad. Istället gissar systemet vilket språk man skriver på, och rättar enbart efter det språkets ordlista.

Vi på Macbloggen uppmanar härmed Apple att återgå till den tidigare ordningen som var mycket bättre.

Hoppa högst upp på sidan