Här finns installationsmaterial till datornätverk

Även om trådlösa nätverk blivit mycket snabbare och pålitligare finns det ändå gånger då kabelburen trafik är att föredra. Men för den händige kan det vara svårt att hitta rätt grejer – vi har kollat utbudet hos Jula, Biltema, Clas Ohlsson och Kjell & Company – fyra butiker som både säljer på internet och i varuhus.

I byggvaruhusen fylls hyllorna med eluttag och strömställare av olika modeller – men för den som vill bygga ett datornätverk är utbudet skralt. Länge har man som privatperson varit hänvisad till fackbutiker som Elektroskandia och Selga eller om man hade tur den lokala datorhandlaren. Idag ser det bättre ut men ett besök hos ett par av butikerna kan behövas – vilket förhoppningsvis går lite snabbare för dig efter den här guiden.

Foto: Macbloggen
Kroneverktyg, datauttag och rullar med datakabel hos Jula
Uttag

Jula har infällda uttag från Elko – den ena av de två vanligaste serierna av installationsmaterial för el. Därmed går dom att montera med installationsramar och förhöjningsramar ur samma serie – exempelvis för att montera utanpåliggande. Jula har även billiga infällda och utanpåliggande uttag av ett enklare fabrikat med en gulaktig nyans. Uttagen är CAT-5e.

Biltema har infällda uttag av en modell som påminner om Eljo – den andra av de två vanligaste serierna av installationsmaterial för el. Troligtvis går den att montera med installationsramar och förhöjningsramar från Eljo. Biltema har även utanpåliggande uttag som är betydligt snyggare än dom från Jula. Uttagen är CAT-5e.

Clas Ohlsson har även dom uttag från Elko – man man har valt att placera dom bland övrigt installationsmaterial för el. Band datortillbehör hittar vi dessutom deras billigare modeller vilka finns både för infällt och utanpåliggande montering. Uttagen är CAT-5e.

Kjell & Company har det absolut största utbudet av uttag – här finns både CAT-5e och CAT-6 som skärmat och oskärmat under rubrikerna modularjack och nätverksuttag.

Kabel för installation

Installationskabel för data skiljer sig åt från dom med förmonterade hankontakter, vilka är flertrådiga och därför inte kan monteras på ett bra sätt i uttagen. Jula har rullar med 100 meter oskärmad installationskabel, Biltema har 100 och 300 meter. Clas Ohlsson har både skärmad och oskärmad kable på 100 meter rulle. Kjell & Company har flera olika längder och dessutom kabel av CAT-6 till skillnad från dom övriga som endast har CAT-5e.

Övrigt installationsmaterial

Jula har även en uttagsbox med 12 uttag som man kan montera på vägg – perfekt om man ska bygga ett lite större nät. Kjell & Company har liknande boxar från 8 uttag och uppåt samt paneler för att montera i telestativ – tyvärr har dom inte längre några telestativ i sortimentet.

Samtliga butiker har självklart plastlister, VP-rör och dosor bland övrigt elmaterial.

Verktyg

Samtliga butiker har kroneverktyg, en sorts pressverktyg som behövs för att montera kablarna i uttagen. Clas Ohlsson och Kjell & Company har dessutom nätverkstestare vilket kan vara bra att ha om man bygger en större anläggning.

Kjell & Company har även en bra guide till installation och montering i kroneplint. Läs även våran tidigare artikel om hur man dokumenterar tele- och datanät.

Länkar till installationsmaterialet

Jula har allt sitt material samlat överskådligt på webbsidan:
elektronik > kontor och data > nätverksutrustning

Biltema har även dom sitt  material samlat överskådligt på webbsidan:
kontor > teknik > dator > kablar

Clas Ohlsson har rört till det lite och har uttag på stå ställen och kablar på ett annat på webbsidan:
el > elinstallation > strömbrytare / vägguttag
multimedia > datorer / datortillbehör > nätverk 
multimedia > datorer / datortillbehör > kablar / kontakter

Kjell & Company har flera underrubriker på webbsidan som inte går att djuplänka till:
datorer & kringutrustning > nätverk / bredband > installationsmateriel

Hoppa högst upp på sidan