Fem enkla sätt att få din sajt mer tillgänglig både för sökmotorer och besökare
Att det ska vara lätt att hitta på din sajt och att innehållet ska vara lätt att ta till sig är grunden för att få besökarna nöjda. För att försäkra sig om att så verkligen är fallet är det bra att med jämna mellanrum testa sin sajt. Både under utvecklingsfasen och efteråt.
Naturligtvis ska man kolla så sajten fungerar i olika webbläsare, under olika operativsystem och i mobiltelefoner som Iphone. Men det är också bra att se till att det går att navigera på sajten på andra sätt än med mus och skärm. Här är några tips som inte bara gör det lättare för dina besökare att hitta rätt, utan även för sökmotorrobotarna.
Använd rätt taggar på rätt ställen
Se till att sajten har innehållet rätt uppmärkt genom att använda h1-h6 i rätt ordning, och att varje stycke i texten är märkt med p-tagg. Kolla också så att alla bilder har alt-text som är en tydlig beskrivning av bilden. Tänk på att alt-texten ska kunna ersätta bilden utan att innehållet på sidan blir lidande.
Kontrollera alla länkar på sidan så att texten som är länkad förklarar vart länken leder. Många skärmläsare skapar en lista av alla länkar på en sida och presenterar dem som en utökad meny, och då visas bara den text som verkligen är länkad. Även seende användare som navigerar med mus blir betjänta av en stor träffyta på länken, så var inte rädd att länka flera ord eller en hel mening.
Ha en logisk struktur på innehållet
Slå av all CSS eller surfa på sidan med en textbaserad webbläsare som Lynx för att se att innehållet är logiskt strukturerat. Det ska vara enkelt att tillgodogöra sig innehållet även om sidan inte har någon layout. Du får dessutom ett lätt jobb att anpassa layouten för utskrift och mobiltelefoner om strukturen är väl genomtänkt.
Kolla språket
Naturligtvis bör man undvika stavfel och grammatiska fel i texten. Det är både vana och ovana läsare betjänta av. Gör dessutom en genomgång av själva copyn. På webben lönar det sig att vara konkret och kortfattad. Det är trots allt jobbigare för ögonen att läsa på skärm än på papper, och korta meningar och stycken hjälper till att avlasta anspänningen på ögonen. Dessutom blir det lättare för de som har problem med att läsa skriven text.
Navigera med tangentbordet
Släpp musen och börja använda knapparna på tangentbordet för att navigera på sidan istället. Även här underlättar man både för funktionshindrade och vana användare. Att navigera med tangentbordet är – när man lärt sig – mycket snabbare än med musen. Se även till att det inte finns några javascript-event kopplade till element på sidan som inte kan få fokus, vilket är något som förstör möjligheten till tangentbordsnavigering. Javascript-event hör bara hemma på klickbara element.
Surfa in på sidan från alla upptänkliga webbläsare på alla möjliga plattformar för att se att den fungerar som den ska. Var inte rädd för att installera Lynx och en skärmläsare och testa i dem också.
Validera och testa
Använd något av de valideringsverktyg som finns för att hitta slarvfel i koden. Är det många som administrerar sajten är det bra att se till att de får en grundläggande utbildning i hur man producerar korrekt kod i just det publiceringsverktyg som används. Många verktyg tillåter att användaren producerar skräpkod, så en medvetenhet är nödvändigt för att hålla kvaliteten uppe.