Hantera stora filer på USB-minnen

Filsystemet FAT32, som är standard på dom flesta USB-minnen, klarar inte filer större än 4 gigabyte. Nu när priset på 8 gigabyte är nere på under 300 kr hamnar USB-stickorna snart i var mans ficka.

USB-minne i Skivverktyg

Fördelen med FAT32 är att det fungerar på alla operativsystem, medan Windows NTFS bara går att läsa i Mac OS. Filsystemet HFS+ som är standard i Mac OS kan inte Windows läsa alls.

Det kanske inte är jättevanligt med filer större än 4 gigabyte, men en DVD-image eller några minuters högupplöst video kan snabbt ta mycket plats. Förr eller senare kommer den här begränsningen ställa till problem. Detsamma gäller om filer ska flyttas från en Mac till en extern disk som redan innehåller filer och är formaterad i NTFS.

Det finns kommersiella program på marknaden som löser problemet, men gratis är godare och projektet NTFS-3G ger både Linux och Mac OS stöd att både läsa och skriva till NTFS.

Uppdaterad!

Ibland vill inte Windows läsa USB-minnen som formaterats med NTFS-3G. Det kan därför vara en bra idé att göra det från Windows istället, vilket inte är det enklast om man inte vet hur.

Hoppa högst upp på sidan