Slå på spårning av dina prylar från Apple

I och med att Apple gjorde om Mobile me till Icloud blev tjänsten Hitta min Iphone gratis. En tjänst som bland annat gör det möjligt att spåra stulna telefoner via GPS, skicka textmeddelande, spela upp ljud, låsa enheten eller radera den. Funktioner som gör livet mycket lättare om enheten försvinner – förutsatt att man har aktiverat tjänsten.

För en tid sedan kunde vi läsa om Niclas vars stulna Ipad gick att spåra till ett flerfamiljshus. Därför kunde polisen inte få någon husrannsakan för att leta efter den – det gick inte att avgöra vilken bostad den fanns i. Om Niclas fick tillbaks sin Ipad är i skrivande stund okänt, men ett liknande fall har gett bättre resultat. En norsk kvinna fick sin Ipad stulen under en flygresa och spårningen visade att den fanns på en adress i Bollnäs. Genom att jämföra passagerarlistan mot boende i området kunde polisen göra en husrannsakan och hittade mycket riktigt enheten.

Tjänsten kallas Hitta min Iphone (Find my Iphone) men finns även för andra IOS-enheter (Ipad samt Ipod touch) och Mac OS. Den största skillnaden är att det inte går att spåra datorn via GPS eftersom den hårdvaran saknas. Kanske är det något vi får inbyggt i framtiden, tills vidare måste man förlita sig på trådlösa nätverk.

För att använda tjänsten behöver du först ett konto i Icloud vilket är samma inlogg som ditt Apple-ID. Gå därefter i telefonen, paddan eller podden till Inställningar och Icloud för att aktivera enheten. För Mac OS startar du Systeminställningar och gör samma sak. Nu kan du kontrollera alla dina enheter via Icloud i din webbläsare eller via en app i din IOS-enhet.

Liknande funktioner finna även till mobiler som kör Google Android. Förhoppningsvis leder det här till att stölder av avancerade mobiler och annan bärbar elektronik minskar när fler vet att funktionerna finns och används.

Hoppa högst upp på sidan