Problem med långa användarnamn i 10.5 server

Ett inte jättevanligt problem kanske, men desto mer irriterande när det uppstår. Har du långa domännamn ska du definitivt läsa vidare.

Det finns massor av olika system för att strukturera och organisera sina användare på servern. Ett sätt jag använder mig av är förnamn.efternamn@domän.se som namn, och förnamnefternamndomänse som kortnamn. Det fungerar bra i en miljö med många användare, många domännamn och stort användande av webbmejl.

Användarnamn

Det här systemet gör att det inte finns någon risk för att två användare med samma namn men under olika domäner krockar. Dessutom blir det logiskt för användarna när de loggar in på webbmejlen med sin e-postadress. Många fördelar alltså.

Långa domäner

Men nu råkade jag på en märklig sak när jag skulle registrera en ny domän med tillhörande användare. Domänen är relativt lång (den längsta jag registrerat) med 24 tecken, men det i sig är inget problem. Att sedan skapa ett användarnamn utifrån mitt system är heller inga problem, men i och med det långa domännamnet blev användarnamnet 42 tecken långt. Heller inget att reflektera speciellt mycket över.

Ända tills användaren skulle logga in via FTP och publicera en sajt.

Begränsningar i xftpd

I Mac OS X 10.5 server används xftpd som FTP-server i standardutförandet. Det finns inte dokumenterat någonstans, men uppenbarligen har den problem med användarnamn längre än 31 tecken. När man försöker logga in med längre användarnamn får man ett felmeddelande och loggas ut direkt.

Fel användarnamn

Det som satte bryderier i huvudet för mig var att det går bra att logga in via SFTP, AFP, SSH, IMAP och alla andra tjänster. Men inte FTP.

Lösningen är att helt enkelt skapa ett till kortnamn till användaren som har max 31 tecken. En trist men enkel lösning.

Om begränsningen har något släktskap med filnamnsbegränsningen på 31 tecken i Mac OS 9 låter jag vara osagt.

Hoppa högst upp på sidan