Safari 4 skyddar från skadlig kod på sajter

Som macanvändare är man förhållandevis förskonad från alla typer av skadliga program. Man får gå tillbaka till System 7-tiden för att hitta spridda virus på macen till exempel.

Men man ska inte ta för givet att det aldrig kan skapas och spridas skadlig kod i någon form i Mac OS X. Även om möjligheterna att göra riktig skada är extremt begränsade.

I betaversionen av Safari 4 som finns ute just nu har Apple byggt in utökat stöd för nätfiske (fishing). I korthet är nätfiske skadlig kod som göms på en webbplats och sedan via webbläsaren installerar sig i systemet. Syftet är oftast att ta reda på inloggninguppgifter till din bank eller liknande.

Webbläsaren tacksamt mål

Just webbläsare är tacksamma att rikta in sig på just för att de oftast befinner sig ute på nätet helt omaskerade. De används flitigt, och till saker som betalningar och andra känsliga transaktioner.

Nu har undertecknad för första gången blivit utsatt för ett försök till nätfiske, men som stoppades av den utökade filtreringsfunktionen i Safari 4 beta. På Apples Safari-sajt framgår inte vilken metod som används, men efter lite efterforskning visar det sig att Safari använder sig av Googles tjänst ”Safe browsning” för att diagnostisera och testa sajter för skadlig kod.
Surfar man in på en sajt som Google klassat som innehållande skadlig kod de senaste 90 dagarna så möts man av detta:

Varningsruta

Väljer man trots varningen att gå vidare får man ytterligare en varning:

Är du säker på att gå vidare?

Intressant att se att Safari verkligen kontrollerar sajterna hela tiden. Funktionen har verkligen inte slöat ner läsaren, och första gången man får meddelandet är det lite av ett uppvaknande. Det är aldrig roligt att behöva ta med sådant här tråkigt i beräkningen när man surfar runt på nätet, men med Safari 4 är vi lite närmare att aktivt inte behöva bry oss. Skönt.

Hoppa högst upp på sidan