Exportera ljudet ur filmer med ffmpeg

Podcast är på frammarsch i Sverige vilket traditionella media självklart vill hoppa på. Senast ut är Filip Hammar och Fredriks Wikingsson tillsammans med Aftonbladet. Tyvärr har man inte förstått tekniken bakom.


När man lyssnar på Filip och Fredrik märks det att dom är proffs – något som man inte kan säga om teknikerna som sköter publiceringen. Att man på sidan hos Aftonbladet levererar ljudströmmen som en flashfilm kan vi förstå – men att lägga upp en ljudpodcast som filmklipp i Itunes är så inkompetent så det inte går att sätta ord på. Filmer går bland annat inte att spela i bakgrunden eller med släckt skärm i Iphone. Vi tar tillfället i akt och visar hur man exporterar ljud ur filmklipp och organiserar det i Itunes.

Installera ffmpegX

Det första vi gör att att installera ffmpegX – ett grafiskt gränssnitt byggt på det mycket kraftfulla verktyget FFMPEG. Det här är lite krångligt och beskrivs inte så bra på webbsidan. Det är utöver programmet tre filer till som ska laddas ner och installeras – där två finns i en gemensam zip-fil som måste packas upp.

Först kopieras ffmpegX till programmappen i sedvanlig ordning. När programmet öppnas för första gången ska sökvägen till de tre filer samt ditt lösenord anges för att slutföra installationen.

Konvertera film till mp3

Om du inte redan prenumererar på Filip & Fredriks Podcas i Itunes kan du göra det här.

  • Leta reda på filmen som ska konverteras. I vårt fall högerklickar vi på Filip & Fredriks Podcast i Itunes och väljer Visa i Finder.
  • Starta ffmpegX och dra filen som ska konverteras till den övre rutan i under Source format.
  • Välj Movie audio to mp3 i den övre rutan under Target genom att klicka på den lilla pilen.
  • Tryck på Encode och vänta. Efter en stund dyker en mp3-fil upp i samma mapp som originalet.
Sätt metedata i Itunes

Bara för att mp3-filen finns i samma mapp i Itunes betyder det inte att den registreras som en podcast. Först måste vi sätta rätt metadata.

  • Öppna filen i Itunes, högerklicka på den och välja Visa info.
  • Under Info fyller vi i Aftonbladet som artist och Filip & Fredriks Podcast som album.
  • Under Alternativ väljer vi Podcast som mediatyp.

Första gången vi lägger till en ljudfil passar vi även på att lägga till en bild. Vi använder en från sidhuvudet i deras blogg på Aftonbladet som länkar till just podcasten – ladda ner den och importera den i Bildmaterial. Nästa gång ett ljudspår läggs till behöver man bara ändra metadatan – bilden följer med automatiskt.

Uppdaterad!

Direkt efter publiceringen av den här artikeln såg vi att det lagts till en separat podcast från Filip och Fredrik med enbart ljud. Tyvärr ser det inte ut att fungera som det ska än.

Hoppa högst upp på sidan