Tappa multipla videokällor direkt till datorn via Quicktime

En dold funktion i Quicktime X gör att man kan spela in video från flera videokällor simultant. Bra om man gör filmningar med flera kameror.

Att tappa video direkt till hårddisken har länge fungerat med Quicktime pro, men bara med en videokälla i taget. Visserligen går det att tappa flera kameror genom att ha flera program igång samtidigt som spelar in varsin kamera. Men i och med Quicktime X så kan man faktiskt ta in flera strömmar från olika källor samtidigt.

Multipla kameror i QTX

Foto: Macbloggen

Två DV-kameror i standardupplösning, och den inbyggda kameran i Macbook pro.

Tyvärr har inte Apple slagit igång funktionen från start, utan man måste själv ställa in programmet att tillåta flera videoströmmar. Enklast gör man det via ett hjälpprogram som Cocktail, som visserligen kostar några kronor, men som är ett bra verktyg att ha på hårddisken.

Cocktail fixar multipla inspelningar i Quicktime X

Ett alternativ är Quicktime X prefpane som är en inställning till Systeminställningar, och som lägger ett grafiskt gränssnitt på de dolda funktionerna i programmet.

QuickTime prefpane

Vill man vara sin egen bäste dräng så går det att justera inställningen via terminalen. Följande kommando slår igång funktionen:

defaults write com.apple.QuickTimePlayerX MGAllowMultipleSimultaneousRecordings 1

Vill man stänga av den är det samma kommando men med 0 på slutet.

Så hur fungerar det? Öppna bara flera filminspelningar i Quicktime X, och välj källa på den lilla menyn till höger på inställningsrutan i fönstret. Alla kameror som är kompatibla med Core Video fungerar, men i och med att Quicktime X alltid komprimerar filmen i realtid till h264 så är det snabbt gjort att överbelasta processorn om man har många kameror och hög upplösning.

Använder du videokameror med DV ut (anslutna via firewire) så måste kameran skicka ut en signal när du startar Quicktime X. Speciellt om du har flera likadana kameror som har samma namn i menyn. Är inte kameran igång när du startar programmet så kan det resultera i att strömmarna blandas ihop, och du får samma källa i flera fönster trots att du väljer olika kameror i menyn.

Genom att använda den här funktionen så kommer du förbi momentet att tanka över filmen från kameran till datorn. Ett tidsödande arbete speciellt om du använder mini-DV. Dessutom tillkommer möjligheten att använda vanliga webbkameror i högre utsträckning för att göra filmningar med flera kameror. Ett klart billigare alternativ till att köpa flera kameror med DV ut.

För produktioner med låg budget, och som ska hamna på nätet räcker både kvalitet och upplösning gott och väl. Är du däremot ute efter högupplöst material med bättre videokvalitet så är en riktig kamera med okomprimerad video helt klart att föredra som råmaterial. Då räcker inte den här uppsättningen riktigt till.

Hoppa högst upp på sidan